Vydražili Hitlerove zlaté hodinky, Židia sú pobúrení

Pri pohľade na zlaté náramkové hodinky, na ktorých sú vyryté tri dátumy, je jasné, komu patrili. Vlastnil ich najväčší zločinec 20. storočia. Prvý dátum je deň narodenia Adolfa Hitlera, druhý sa spája s jeho nástupom k moci a tretí pripomína triumf nacistov vo voľbách (boli to posledné slobodné voľby v medzivojnovom Nemecku, krátko po nich führer nastolil diktatúru). Pod dátumami, ktorých je hákový kríž, sú ešte vyryté iniciály v tvare AH.

30.07.2022 13:03
hodinky, hitler Foto:
Hodinky, ktoré patrili Adolfovi Hitlerovi, sa na aukcii v USA predali za 1,1 milióna dolárov.

Hitler dostal hodinky darom zrejme v roku 1933 k svojim narodeninám krátko po tom, čo začal budovať totalitný režim. Teraz ich ponúkla do dražby aukčná sieň v USA. Anonymný zberateľ ich kúpil za 1,1 milióna dolárov, čo je v prepočte 1,08 milióna eur.

Dražba pobúrila židovských predstaviteľov. Napríklad Európske židovské združenie doslova vyhlásilo, že je to odporné. Jeho predseda Menachem Margolin upozornil, že Hitlerove hodinky a ďalšie dražené predmety z nacistickej éry môžu viesť k idealizácii tejto strašnej kapitoly dejín a nijako neslúžia historickému významu. „Zároveň môžu umožniť kupcom vzrušovať hosťa alebo blízkeho predmetom patriacemu genocídnemu vrahovi a jeho podporovateľom," dodal rabín Margolin v otvorenom liste určenom americkej aukčnej sieni, ktorú vyzval, aby dražbu zrušila. Jeho snaha bola neúspešná.

Nemecko Mníchov aukcia Čítajte viac Listy Hitlerovho lekára približujú ako bol liečený hlas nacistického vodcu

Šok Židov z aukcie je pochopiteľný. A pobúrení nie sú prvý raz. Dražby predmetov spojených s Hitlerom či s nacistickou ríšou sa konajú vo svete opakovane. Napriek tomu, že to zapácha adoráciou führera, ktorý rozpútal druhú svetovú vojnu, počas ktorej dal zavraždiť až šesť miliónov Židov. Tragédia sa dotkla aj tých, čo žili na slovenskom území: väčšinu deportovaných hlavne do nacistického koncentračného tábora v Auschwitzi Nemci zavraždili.

Očakávania mali vyššie

Aukčná sieň Alexander Historical Auctions tvrdí, že nerobila propagandu Hitlerovi. „Či sú už dejiny dobré alebo zlé, treba ich zachovať. Ak zničíte dejiny, potom nie je dôkaz, čo sa stalo," povedala zástupkyňa riaditeľa siene Mindy Greensteinová pre stanicu Deutsche Welle.

Napriek tomu, že hodinky sa vydražili za viac ako milión dolárov, očakávania boli vyššie. Odhad Alexander Historical Auctions vychádzal na dvojnásobok.

zväčšiť Náramkové hodinky, ktoré patrili Adolfovi... Foto: Alexander Historical Auctions
hitler, hodinky Náramkové hodinky, ktoré patrili Adolfovi Hitlerovi.

Greensteinová obhajovala dražbu napriek tomu, že je Židovka, ktorej nacisti počas holokaustu pozabíjali veľa členov rodiny, ktorá žila v Kyjeve. Zároveň nesúhlasí s názorom Margolina, že hodinky nemajú nijakú historickú hodnotu. „Veľkolepé náramkové hodinky, ktoré diktátorovi venovali jeho najväčší priaznivci, ešte nikdy neuzreli svetlo sveta. Ide o absolútne unikátny a významný historický predmet," poukázala na text v katalógu aukčnej siene.

Našiel ich francúzsky vojak

Historici sa zhodujú, že k hodinkám sa dostal jeden vojak francúzskej armády, ktorá 4. mája 1945 prenikla do Hitlerovej rekreačnej vily v Berchtesgadene v bavorských horách. Jednotku tvorilo približne 30 príslušníkov obrnenej divízie.

Auschwitz-Birkenau, koncentračný tábor, tábor smrti, 2. svetová vojna Čítajte viac Zomrela žena, ktorej hudba zachránila život v Hitlerovom pekle

Hitlerove zlaté hodinky si z jeho pevnosti v horách s bunkrami a s tunelmi odniesol seržant Robert Mignot. „Keď sa s hodinkami vrátil do Francúzska, predal ich svojmu bratrancovi, starému otcovi osoby, ktorá nám ich ponúkla do dražby. Dosiaľ nikdy neboli ponúkané na predaj," píše sa v katalógu Alexander Historical Auctions.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #dražba #nacizmus #Adolf Hitler #druhá svetová vojna