Veľké križovanie v Európe: Zápchy vo Francúzsku mali 900 km, pred Chorvátskom sa čakalo 2 hodiny

Na mnohých európskych diaľniciach sa od piatku v súvislosti s dovolenkami tvoria dlhé kolóny, ktoré v sobotu okolo poludnia vo Francúzsku dosahovali v súčte takmer 900 kilometrov, informovala agentúra DPA.

30.07.2022 16:44 , aktualizované: 31.07.2022 16:50
kolóna, dover Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (26)

Najhoršia situácia panovala na francúzskych diaľniciach smerujúcich k Stredozemnému moru a k pobrežiu Atlantického oceánu. Národný dopravný operátor odhadoval dĺžku kolón na takmer 900 kilometrov, píše agentúra DPA.

Na diaľnici A7, ktorá vedie na juh údolím Rhôny, si na cestu z Lyonu do Orangeu vodiči musia vyčleniť viac ako päť hodín namiesto tradičnej hodiny a pol, tvrdí operátor Vinci.

Chorvátsko, more, čln, loď, loďka, dovolenka, cestovanie, Jadran Čítajte viac K moru na poslednú chvíľu? Pozrite si veľkú analýzu last minute zájazdov (+ rebríček s cenami)

Víkend medzi júlom a augustom je na hlavných dopravných ťahoch vo Francúzsku tradične najrušnejší. Do stredísk na juhu krajiny smeruje najviac dovolenkárov a v rovnakom čase sa z nich iní vracajú domov. Francúzi majú pre tento fenomén aj vlastný názov: le grand chassé-croisé (veľké križovanie). V tomto roku bolo dopravné preťaženie o niečo menšie ako v poslednú júlovú sobotu v minulom roku, keď bola doprava zablokovaná na viac ako 1000 kilometroch.

Dve hodiny pred Chorvátskom

V sobotu sa na slovinských hraničných priechodoch s Rakúskom a Chorvátskom tvorili dlhé kolóny. Cestujúci sa pri vstupe do Chorvátska zo Slovinska zdržali až dve hodiny, informuje agentúra STA.

Vzhľadom na prebiehajúce letné dovolenky a prázdniny v susedných krajinách hlásili na slovinských cestách zhustenú premávku. V tuneli Karavanke, ktorý sa nachádza na hraničnom priechode s Rakúskom, sa v oboch smeroch tvorili niekoľkokilometrové kolóny.

Približne dve hodiny sa motoristi zdržali na hraničných priechodoch Gruškovje, Dragonja, Jelšane a Sečovlje s Chorvátskom. Na ostatných hraničných priechodoch si cestujúci počkali približne 30 minút až hodinu. Zdržanie bolo pritom hlásené na výjazde aj vjazde do Slovinska.

Aj v nedeľu hustá dovolenková premávka spomalila dopravu na hlavných ťahoch medzi Rakúskom a Chorvátskom. Slovinské Dopravné informačné centrum očakáva na cestách ešte horšie podmienky v pondelok.

Dopravné zápchy sú v nedeľu na hraničných priechodoch s Chorvátskom v oboch smeroch. Motoristi smerujúci do Rakúska cez tunel Karavanky musia pred jeho vstupom očakávať asi päť kilometrovú zápchu, podobné problémy sú aj na rakúskej strane.

Tento a ďalšie dva víkendy sú na slovinských cestách najrušnejšie víkendy leta. „Toto leto sa takmer vždy v pondelok na diaľnici Primorska a na obchvate Ľubľany vytvorili dlhé zápchy. Bolo to aj preto, že po víkende sa môžu nákladné autá vrátiť na cestu,“ vysvetľuje Dopravné informačné centrum. „Pokiaľ nedôjde k nehode, premávka prebieha relatívne hladko. V prípade nehody však musia motoristi počítať s dlhými zápchami.“

Pre prebiehajúce práce na cestách je obmedzená doprava a tvoria sa kolóny aj na cestnom okruhu severne od Ľubľany, oznámilo slovinské diaľničné informačné centrum.

Bulharsko - 2022 Čítajte viac Autom do Bulharska II: Späť cez Rumunsko? Áno, ale iba ako výlet

Dopravné zápchy hlási aj Nemecko. Prispel k tomu fakt, že v posledných dvoch nemeckých spolkových krajinách, Bádensku-Württembersku a Bavorsku, sa začali v piatok popoludní letné prázdniny. „Avizované dopravné zápchy sú tu,“ uviedol hovorca nemeckého autoklubu ADAC.

Podľa autoklubu bola zlá situácia okrem iného na diaľnici A1 medzi Brémami a Lübeckom, kde sa kolóna tiahla v dĺžke dvadsiatich kilometrov. Na diaľnici A8 medzi Mníchovom a Salzburgom stáli vozidlá v dĺžke 22 kilometrov.

Pomalá doprava je hlásená aj z diaľnice A7 v smere na Hamburg. Na diaľnici A24 medzi obcami Kremmen a Neuruppin sa vytvoril 19-kilometrový front, povedal hovorca ADAC. „Predovšetkým v sobotu dopoludnia a v nedeľu popoludní je na cestách veľa áut,“ povedal. Vodiči by sa podľa neho preto mali snažiť naplánovať si cestu na skoré ráno, alebo voliť alternatívne trasy.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #kolóny #zápchy