Demonštranti pokračujú v okupácii irackého parlamentu

Demonštranti, ktorí v sobotu prenikli do sídla irackého parlamentu, strávili v budove zákonodarného snemu noc a pokračujú v proteste. Uviedla to agentúra AFP. Ide o priaznivcov šiitského duchovného Muktadu Sadru, ktorý sa tak snažia zabrániť vzniku vlády naklonenej Iránu. Sadr, ktorého poslanci na svoje funkcie rezignovali, sa podľa odborníkov snaží vyvinúť nátlak na iracké strany cez pouličné protesty.

31.07.2022 15:05
bagdad Foto:
Irackí demonštranti odpočívajú v budove parlamentu v Bagdade v nedeľu 31. júla 2022.
debata

V sobotu do parlamentu vnikli tisíce Sadrových priaznivcov a budovu obsadili. Uviedli, že na mieste zostanú, kým nebudú splnené ich požiadavky. Veľa demonštrantov strávilo v parlamente a jeho záhradách noc. Dnes ráno dobrovoľníci rozdávali protestujúcim jedlo a pitie. Dnes sa navyše v Iraku oslavuje významný šiitský sviatok.

„Chceme to najlepšie a dostávame to najhoršie – politici, ktorí sedia v parlamente, nám neprinášajú žiadny úžitok,“ povedal agentúre AFP jeden z demonštrantov. Ďalší už skôr vyhlásili, že protestujú proti korupcii a vytvoreniu novej vlády podporovanej silami, ktoré sú naklonené Iránu. Podľa jedného z demonštrantov musí vzniknúť nová vláda, ktorá má byť zložená z poctivých osobností, ktoré chcú slúžiť krajine.

Podľa agentúry Reuters predstavitelia hnutia šiitského duchovného vyhlásili, že sa usilujú o rozpustenie parlamentu a vypísanie nových volieb.

O vládu sa snaží aj expremiér

O vytvorenie novej vlády sa snaží skupina šiitskych strán, medzi ktorými je aj hnutie bývalého premiéra a hlavného Sadrovho oponenta Núrího Málikího. Ako nového premiéra navrhujú Muhammada Sudáního. O zostavenie vlády sa neúspešne pokúsil aj Sadr, ktorého blok bol najsilnejším v irackom parlamente. Po neúspechu ale v júni svojim poslancom nariadil, aby rezignovali.

Sadrovi priaznivci vnikli do parlamentu už v stredu, budovu potom vypratali. „Odkaz, ktorý poslal Sadr tým, ktorí sa snažia zostaviť vládu, je, že kontroluje ulicu,“ uviedol analytik Renad Mansur. Duchovný dúfa, že sa mu tak podarí zvrátiť vytvorenie kabinetu, na ktorý by nemal vplyv.

pokus o atentát Čítajte viac Za pokusom o atentát na irackého premiéra je zrejme Irán

Po sobotňajšej demonštrácii vyzvalo k pokoju a rokovaniu mnoho irackých politikov aj šéf misie OSN v Iraku. „Európska únia je znepokojená demonštráciami v Bagdade a ich možnou eskaláciou,“ uviedol šéf úniovej diplomacie Josep Borrell, ktorý vyzval strany, aby sa zdržali násilia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Muktad as-Sadr