Pri Portugalsku zachránili päť ľudí, ktorých loď potopili kosatky

Portugalská pobrežná hliadka koordinovala záchranu piatich ľudí, ktorých loď sa potopila po strete s kosatkami. Uviedla to agentúra EFE.

31.07.2022 17:58
debata

Osadenstvo plachetnice zachránila rybárska loď, ktorá všetkých dopravila do prístavu. Nikto sa nezranil. Podľa pobrežnej hliadky strety medzi kosatkami a loďami spôsobuje zvedavé správanie týchto morských cicavcov.

Loď sa potopila v mori pri meste Sines, zhruba 160 kilometrov na juh od Lisabonu. Posádka zavolala o pomoc potom, čo ich loď začala po strete s kosatkami naberať vodu. K pätici ľudí v záchrannom člne priplávala rybárska loď a čln pobrežnej hliadky, ktorí odviezli posádku do prístavu.

Kosatka dravá Čítajte viac Kosatka po 1 600 kilometroch ukončila 'púť žiaľu' nad smrťou mláďaťa

Podľa odborníkov strety medzi loďami a kosatkami spôsobuje predovšetkým zvedavé správanie mláďat tohto morského cicavca, ktoré priťahujú pohyblivé či hlučné predmety. To potom kosatky vedie k tomu, že sa k objektom ich záujmu približujú a narážajú do nich. U lodí hrozí, že poškodí či vyradí z prevádzky kormidlo. „Pri zistení týchto cicavcov sa všetkým posádkam odporúča vypnúť motor, aby sa zastavil pohyb lodnej skrutky, a nehýbať kormidlom, čím sa znižuje chuť týchto zvierat začať pôsobiť na tieto pohyblivé časti lode,“ napísali v odporúčaní portugalské úrady.

debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #kosatky