Má nahradiť Stephena Kinga. Biely dom navrhol za veľvyslanca v ČR Bijana Sabeta

Prezident Spojených štátov Joe Biden navrhol amerického investora Bijana Sabeta na post veľvyslanca v Českej republike. Spolu s ďalšími menami nominovaných na veľvyslanecké posty v iných krajinách to vo vyhlásení oznámil Biely dom. Nomináciu ešte musí schváliť americký Senát.

03.08.2022 22:35 , aktualizované: 23:05
Bijan Sabet Foto:
Bijan Sabet
debata (3)

Posledným americkým veľvyslancom v Prahe bol Stephen King, na konci roka 2020 oznámil, že sa tejto pozície s nástupom nového prezidenta Bidena vzdá. Odvtedy je post veľvyslanca Spojených štátov v Prahe neobsadený. King bol v poradí deviatym ambasádorom USA v Česku. Úradu sa ujal v decembri 2017 po právnikovi Andrewovi Schapirovi, s ktorým nemal dobré vzťahy prezident Miloš Zeman.

„Sme potešení, že prezident Biden oznámil zámer nominovať Bijana Sabeta ako veľvyslanca v Českej republike. Demonštruje to silné priateľstvo medzi Spojenými štátmi a Českou republikou. Nomináciu teraz musí schváliť americký Senát,“ uviedla na twitteri americká ambasáda v Prahe.

Päťdesiattriročný Sabet je spoluzakladateľom a generálnym partnerom spoločnosti Spark Capital, ktorá sa zaoberá rizikovým kapitálom. Predtým pracoval ako vedúci pracovník v rade začínajúcich technologických spoločností v Silicon Valley, Kalifornii a Massachusetts. Je členom správnej rady vysokej školy Boston College, na ktorej získal bakalársky titul.

Vizitka Bijana Sabeta (53)

  • Sabet je od roku 2005 spoluzakla­dateľom a partnerom spoločnosti Spark Capital, ktorá sa zaoberá rizikovým kapitálom. Viedol jeho investície do internetových sietí. Bol jedným z prvých investorov v USA, ktorí stavili na budúcnosť sociálnych sietí. Figuruje v prvej stovke najvýraznejších technologických osobností podľa časopisu Forbes.
  • Do internetových firiem Sabet investuje takmer dve desaťročia. Od roku 2008 bol podielnikom v sociálnej sieti Twitter, vtedy ešte málo známej, a od toho istého roku sedel tiež v jeho predstavenstve, až do roku 2011. V tomto období okrem iného odmietol ponuku konkurenčného Facebooku na kúpu Twitteru v hodnote 500 miliónov dolárov. V reakcii na toto rozhodnutie ho časopis Forbes v roku 2017 nazval „prezieravým investorom“. Sabet okrem iného tiež riadil hlavné investície v blogovacej službe Tumblr a zasadal v jej rade po celú dobu jej existencie, od roku 2007 do roku 2013, kedy ju kúpila spoločnosť Yahoo.
  • Predtým pracoval ako vedúci pracovník v rade začínajúcich technologických spoločností v Silicon Valley, Kalifornii a Massachusetts.
  • Sabet je pravidelným prispievateľom Demokratickej strany, ktorej už venoval dary rádovo v tisícoch až desaťtisícoch dolárov; jeho historicky najvyšší príspevok bol podľa denníka Lidové noviny 36 500 dolárov.
  • Sabet má iránsko-kórejské korene. V rokoch 1987 až 1991 absolvoval vysokú školu Boston College, získal tu bakalársky titul a dnes je na tejto škole členom správnej rady.
  • Žije na predmestí Bostonu. Je ženatý a má tri deti.
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #USA #Bijan Sabet