Vláda USA vyhlási pre opičie kiahne stav zdravotnej núdze

Americká vláda vyhlási stav zdravotnej núdze kvôli šíreniu opičích kiahní. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) bolo k 3. augustu touto chorobou v USA nakazených 6 617 osôb. Očkovaných vakcínou spoločnosti Jynneos je vyše 600-tisíc ľudí, uviedol dnes podľa agentúry Reuters vládny zdroj.

04.08.2022 22:00
opičie kiahne Foto:
Ľudia stoja v dlhých radoch, aby dostali vakcínu proti opičím kiahňam v nemocnici v americkom San Franciscu.
debata (2)

Opatrenia okrem iného umožnia uvoľniť viac prostriedkov z federálnej kasy na boj s vírusom. Najviac zasiahnutými štátmi sú New York (1 666 prípadov) a Kalifornia (826 prípadov). Okrem Wyomingu a Montany eviduje aspoň jeden prípad každý z 50 amerických štátov.

Oznámenie o plánovanom stave zdravotnej núdze vydala americká vláda nedlho po tom, čo administratíva prezidenta Joea Bidena čelila kritike za zlú dostupnosť vakcín proti opičím kiahňam.

Nemajú čím očkovať

Kliniky vo veľkých mestách ako New York alebo San Francisco upozornili, že nemajú dosť vakcín na to, aby uspokojili dopyt a museli prestať očkovať druhou dávkou, ktorá očkovanie ukončuje. Biely dom uviedol, že už zaistil 1,1 milióna dávok vakcíny a posilnil kapacitu testovania na 80-tisíc testov týždenne.

opičie kiahne Čítajte viac India má prvé úmrtie na opičie kiahne

Opičie kiahne sa šíri dlhotrvajúcim kožným kontaktom, ale môžu sa preniesť aj zdieľaním oblečenia, uteráku či obliečok a tiež krvou. Väčšina chorých sú momentálne homosexuálni muži, zdravotnícke úrady však upozorňujú, že vírus môže postihnúť kohokoľvek.

Svetová zdravotnícka organizácia minulý týždeň označila opičie kiahne, ktoré sa rozšírili do viac ako 70 krajín sveta, za hrozbu pre verejné zdravie.

Podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb bolo k 1. augustu v Európskej únii 12 186 potvrdených prípadov opičích kiahní, z toho najviac v Španielsku (4 298), Nemecku (2 677) a Francúzsku (2 054). Prvé úmrtie mimo africký kontinent ohlásili Španielsko a Brazília minulý týždeň.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #opičie kiahne #stav zdravotnej núdze