Ruskému opozičníkovi Kara-Murzovi predĺžil súd väzbu

Súd v Moskve predĺžil väzbu opozičnému politikovi a publicistovi Vladimírovi Kara-Murzovi. Vo väzení je od apríla kvôli obvineniu z rozširovania "klamlivých informácií" o ruskej invázii na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AP.

09.08.2022 21:44
Kara-Murza Foto:
Vladimir Kara-Murza, ruský opozičný politik, kladie v sobotu 27. februára 2021 kvety neďaleko miesta v Moskve, kde bol zastrelený vodca ruskej opozície Boris Nemcov.
debata (6)

Krátko po útoku na svojho západného suseda z 24. februára Rusko prijalo zákon, ktorý zakazuje šírenie lživých informácií o vojenskej operácii na Ukrajine. Za jeho porušenie hrozí až 15 rokov väzenia a ruská justícia ho použila proti niekoľkým ľuďom s cieľom umlčať opozíciu proti vojne na Ukrajine.

Súd predĺžil 41-ročnému Kara-Murzovi väzbu do 12. októbra, uviedli ruské tlačové agentúry. Murza býval spolupracovníkom zavraždeného opozičného politika Borisa Nemcova. Sám prežil pokusy o otravu z rokov 2015 až 2017, za ktorými podľa neho stál Kremeľ, čo však ruskí činitelia odmietli. Jeho súčasné stíhanie súvisí s prejavom, s ktorým vystúpil 15. marca v arizonskej Snemovni reprezentantov a v ktorom odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu.

rusko, lietadlo, alexandrovci, Čítajte viac Ruský opozičný politik Kara-Murza opustil nemocnicu, zotavuje sa v zahraničí

Zákon zakazujúci rozširovanie lživých informácií Rusko prijalo týždeň po vpáde na Ukrajinu v situácii, keď sa proti nemu konali protesty v uliciach Moskvy alebo Petrohradu. Kremeľ tvrdí, že „špeciálna vojenská operácia“ na Ukrajine sa teší širokej podpore verejnosti a rýchlo podnikol kroky na to, aby jej kritiky potlačil. Tisíce protestujúcich boli zatknutí, nezávislé médiá museli ukončiť činnosť a kritici Kremľa čelia prenasledovaniu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine #Vladimir Kara-Murza