OSN vyzvala na vytvorenie demilitarizovanej zóny pri Záporožskej jadrovej elektrárni

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval na ukončenie bojov v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z jej ostreľovania. O situácii rokovala vo štvrtok Bezpečnostná rada OSN.

12.08.2022 07:44
Záporožská jadrová elektráreň Foto:
Ruský vojak stráži stráži Záporožskú jadrovú elektráreň
debata (54)

Najväčšiu európsku jadrovú elektráreň obsadilo Rusko v marci. Inváziu na Ukrajinu Moskva začala 24. februára. Elektráreň pritom stále riadia ukrajinskí technici.

Ukrajinská agentúra Energoatom uviedla, že komplex v Záporoží bol vo štvrtok päťkrát zasiahnutý, a to aj v blízkosti miesta, kde sú skladované rádioaktívne materiály. Zástupcovia Ruskom menovanej správy uviedli, že Ukrajina ostreľovala elektráreň dvakrát, čím narušila výmenu služieb, uviedla ruská tlačová agentúra TASS.

Guterres vyzval na stiahnutie vojenského personálu a techniky a na to, aby neboli nasadzované ďalšie sily ani technika. Vyzval Rusko a Ukrajinu, aby sa nezameriavali na zariadenie ani na jeho okolie.

„Zariadenie nesmie byť použité ako súčasť žiadnej vojenskej operácie. Namiesto toho je potrebná naliehavá dohoda na technickej úrovni o bezpečnom demilitarizačnom perimetri, ktorý zaistí bezpečnosť oblasti,“ uviedol Guterres vo vyhlásení.

Spojené štáty na zasadnutí Bezpečnostnej rady podporili výzvu na vytvorenie demilitarizovanej zóny a vyzvali Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE), aby miesto navštívila.

Ruský veľvyslanec v OSN Vasilij Nebenzia vyhlásil, že svet sa ocitol „na pokraji jadrovej katastrofy, rozsahom porovnateľnej s Černobyľom“. Uviedol, že úradníci MAAE by mohli miesto navštíviť už tento mesiac.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požaduje, aby Rusko vrátilo elektráreň pod kontrolu Ukrajiny. „Iba úplné stiahnutie Rusov (…) a obnovenie plnej ukrajinskej kontroly nad situáciou okolo elektrárne môže zaručiť obnovenie jadrovej bezpečnosti pre celú Európu,“ uviedol vo videoposolstve.

Francúzsko zopakovalo Zelenského požiadavku a uviedlo, že ruská okupácia miesta ohrozuje svet. „Prítomnosť a činy ruských ozbrojených síl v blízkosti elektrárne výrazne zvyšujú riziko havárie s potenciálne ničivými následkami,“ uviedlo francúzske ministerstvo zahraničia vo vyhlásení.

Kyjev a Moskva sa už predtým vzájomne obviňovali z útokov na lokalitu. Ukrajina tiež obvinila Rusko, že z okolia dobytej jadrovej elektrárne odpaľuje rakety na ukrajinské mestá s vedomím, že pre Ukrajinu bude riskantné paľbu opätovať.

Záporožská jadrová elektráreň / Záporožie / Elektráreň / Čítajte viac Enerhoatom: Rusko plánuje napojiť Záporožskú jadrovú elektráreň na Krym
54 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #António Guterres #Záporožská jadrová elektráreň