Ekologickí aktivisti vo Francúzsku vyplnili golfové jamky cementom

Ekologickí aktivisti v južnom Francúzsku vyplnili golfové jamky cementom na protest proti výnimkám z obmedzení na spotrebu vody, ktoré v čase extrémneho sucha platia pre golfové ihriská.

14.08.2022 23:19
debata (8)

Zatiaľ čo v najhoršie postihnutých obciach nemôžu obyvatelia zalievať záhrady ani umývať autá, golfové ihriská boli od celoštátnych obmedzení ušetrené. Skupina aktivistov bojujúcich za ochranu klímy sa zamerala na golfové ihriská v okolí Toulouse. Golf pritom označila za voľnočasovú aktivitu pre „najprivilego­vanejších“.

Výnimka z obmedzení na spotrebu vody pre golfové ihriská vyvolala kritiku, pretože 100 francúzskych obcí zápasí s nedostatkom pitnej vody. Podľa predstaviteľov golfovej federácie by golfové greeny bez vody do troch dní uschli.

„Golfové ihrisko bez greenu je ako klzisko bez ľadu,“ povedal spravodajskému webu France Info Gérard Rougier z Francúzskej golfovej federácie. Dodal, že na golfových ihriskách v celej krajine pracuje 15-tisíc ľudí.

Nedávna protestná akcia bola zameraná na ihriská v mestách Vieille-Toulouse a Blagnac. Prihlásila sa k nej miestna pobočka hnutia Extinction Rebellion. Aktivisti v petícii napísali, že výnimka pre golfové ihriská je dôkazom, že „ekonomické šialenstvo má prednosť pred ekologickým rozumom“.

Obmedzenia na spotrebu vody sú vyhlasované celoštátne, ale ich vymáhanie je v kompetencii miestnych úradov. Zatiaľ sa od nich odchýlila iba jedna oblasť, departement Ille-et-Villaine v západnom Francúzsku, ktorý zalievanie golfových ihrísk zakázal.

Zelený starosta juhovýchodného mesta Grenoble Éric Piolle výnimku kritizoval slovami: „Naďalej chránime bohatých a mocných.“ Niektoré obmedzenia pre golfové ihriská platia. Zalievať sa musí v noci, a to maximálne 30 percentami zvyčajného objemu vody.

Niektoré časti rieky Loiry prakticky vyschli. V dvoch tretinách Francúzska bol vyhlásený krízový stav, zrážky poklesli približne o 85 percent.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Golf #cement