174. deň: Rusi utekajú z Krymu, vracajú sa do Ruska

Rekordný počet automobilov podľa ruských štátnych médií prekročil most spájajúci Moskvou okupovaný Krymský polostrov s Ruskom, čo naznačuje, že istý počet Rusov, ktorí sa do regiónu nasťahovali po ruskej anexii v roku 2014, odtiaľ teraz uteká. TASR správu prevzala z britského denníka The Guardian a stanice Sky News.

16.08.2022 05:55 , aktualizované: 21:56
Nikopol / Ostreľovanie / Bombardovanie / Foto: ,
Muž upratuje interiér bytu zničeného po ruskom bombardovaní v meste Nikopol na juhu Ukrajiny 15. augusta 2022
debata (1518)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 174. deň
  • Z Krymu hlásia ďalšie explózie a požiar v muničnom sklade
  • Záporožskú jadrovú elektráreň znovu ostreľovali
  • Z Ukrajiny do Afriky vyplávala prvá loď s obilím prenajatá USA

VIDEO: Ukrajinský minister obrany má odkaz pre Slovákov.

Video

21:56 Ukrajinský štátny podnik Enerhoatom, ktorý prevádzkuje jadrové elektrárne v krajine, v utorok informoval o „bezprecedentnom kybernetickom útoku“ na svoju webovú stránku, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Enerhoatom vo vyhlásení spresnil, že fungovanie agentúry napriek rozsiahlemu kyberútoku nebolo prerušené.

„K najsilnejšiemu kybernetickému útoku proti webovej stránke Enerhoatomu od začiatku ruskej invázie došlo 16. augusta 2022,“ napísala jadrová agentúra na sociálnej sieti Twitter.

20:50 Hlavný poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v exkluzívnom interview pre britský denník The Guardian povedal, že „v nasledujúcich dvoch či troch mesiacoch“ môže prísť k ďalším podobným útokom, aké podnikli neznámi útočníci v utorok na železničný uzol a leteckú základňu na Krymskom polostrove.

Moskva anektovala ukrajinský Krymský polostrov v roku 2014.

Rusko uviedlo, že výbuchy v muničnom sklade neďaleko mesta Džankoj na severe Krymského polostrova spôsobil požiar.

Hoci sa Ukrajina neprihlásila k zodpovednosti za utorkové útoky, podľa poradcu prezidenta Volodymyra Zelenského je incident „pripomenutím“, že „Krym okupovaný Rusmi znamená ďalšie výbuchy skladov a vysoké riziko smrti pre votrelcov a zlodejov“.

19:57 Rekordný počet automobilov podľa ruských štátnych médií prekročil most spájajúci Moskvou okupovaný Krymský polostrov s Ruskom, čo naznačuje, že istý počet Rusov, ktorí sa do regiónu nasťahovali po ruskej anexii v roku 2014, odtiaľ teraz uteká. TASR správu prevzala z britského denníka The Guardian a stanice Sky News.

„Cez Krymský most prešlo 15. augusta 38.297 vozidiel, uvádza ruské štátne médium TASS s odvolaním sa na miestnu správu ciest. Toto je rekordný počet áut, ktoré cez most prešli za jediný deň. Som zvedavý, či bude dnes rekord prekonaný,“ napísal na sociálnej sieti Twitter poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko.

Sky News pripomína, že Krymský most cez Kerčský prieliv otvorili v roku 2018, teda štyri roky po tom, čo Rusko anektovalo Krym. Zjavný pohyb ľudí nastal po tom, čo sa zistilo, že v utorok ráno vybuchol sklad munície blízko krymského mesta Džankoj.

19:40 Generálny tajomník OSN António Guterres navštívi vo štvrtok a v piatok Ukrajinu. V meste Ľvov na západe krajiny sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a následne odcestuje do čiernomorského prístavu Odesa, oznámil v utorok hovorca OSN. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr DPA a Reuters.

Plánované rozhovory so Zelenským budú zamerané na situáciu v Záporožskej jadrovej elektrárni či hľadanie politického riešenie vojny s Ruskom, vyplýva z vyjadrenia hovorcu svetovej organizácie Stéphana Dujarrica.

V Odese Guterres navštívi samotný prístav, ktorý je jedným z troch v Odeskej oblasti, odkiaľ je opäť možná preprava ukrajinských obilnín na základe dohôd, ktoré koncom júla s Moskvou a Kyjevom uzavreli sprostredkovatelia z OSN a Turecka.

18:44 Rusko podniklo raketový útok na Žytomyrskú oblasť na severe Ukrajiny, potvrdilo v utorok vedenie tamojšej vojenskej správy. Informovala o tom stanica BBC.

„Varovanie. Na území Žytomyrského okresu boli potvrdené dve explózie v dôsledku raketového útoku,“ napísal na sociálnej sieti Telegram gubernátor Žytomyrskej oblasti Vitalij Bunečko.

Neskôr dodal, že strela bola odpálená z Bieloruska a incident si nevyžiadal obete.

Bieloruská monitorovacia skupina Belaruski Hajun, ktorá sleduje pohyb ruských vojakov na území Bieloruska, podľa BBC poznamenala, že odpálenie rakety mohlo byť súčasťou cvičenia, ktoré bieloruskí a ruskí vojaci spoločne podnikajú v oblasti.

17:45 Ukrajinskí „sabotéri“ opakovane vyhodili do vzduchu stožiare vysokého napätia vedúce od jadrovej elektrárne v Kurskej oblasti na juhu Ruska a narušili tak fungovanie tohto závodu, uviedla v utorok ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB). TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

FSB vo vyhlásení spresnila, že skupiny sabotérov sa zamerali na šesť stožiarov vysokého napätia, ktoré boli súčasťou prenosovej sústavy vedúcej od Kurskej jadrovej elektrárne, 4., 9. a 12. augusta.

„V spolupráci s (Národnou gardou) boli prijaté opatrenia v záujme zlepšenia ochrany jadrových zariadení,“ dodala FSB.

Agentúra Reuters pripomína, že tieto tvrdenia nebola schopná nezávisle overiť a ukrajinské ministerstvo obrany ich bezprostredne nekomentovalo.

Kursk sa nachádza zhruba 90 kilometrov od ukrajinských hraníc. Je to jedno z niekoľkých ruských miest, ktoré od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu 24. februára zasiahli explózie v skladoch paliva či munície. Ukrajina za tieto incidenty priamo neprevzala zodpovednosť, označila ich však za „karmu“.

16:55 Bývalý generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v utorok vyzval svet, aby si uctil civilistov, ktorí prišli o život pri pokuse ruských pozemných síl napadnúť ukrajinské hlavné mesto a nakoniec sa z oblasti okolo Kyjeva stiahli.

Bývalý juhokórejský diplomat Pan, ktorý pôsobil ako šéf OSN v rokoch 2007–2016, navštívil ukrajinské mesto Buča, kde koncom marca po stiahnutí ruských jednotiek našli stovky mŕtvych civilistov. „Je ťažké vyjadriť svoje pocity. Je to strašné zverstvo. Je to zločin proti ľudskosti a (zodpovedné osoby) by sa mali zodpovedať,“ povedal Pan po návšteve Kostola sv. Ondreja. Úrady uviedli, že po stiahnutí ruských vojakov sa v masovom hrobe neďaleko kostola našlo 116 tiel.

„Všetkých ľudí, ktorí tu boli bez akéhokoľvek dôvodu zabití, by si mali v dejinách ľudstva plne uctiť a spomínať na nich,“ povedal Pan, ktorý na Ukrajinu odcestoval v rámci medzinárodnej mierovej iniciatívy známej ako tzv. Rada starších. Túto apolitickú skupinu prominentných osobností a bývalých štátnikov v roku 2007 založil bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela.

zväčšiť Bývalý generálny tajomník OSN Pan Ki-mun... Foto: SITA/AP, Evgeniy Maloletka
Pan Ki-mun / Juan Manuel Santos / Bývalý generálny tajomník OSN Pan Ki-mun (vľavo) a bývalý kolumbijský prezident Juan Manuel Santos diskutujú počas návštevy ukrajinského mesta Buča v Kyjevskej oblasti 16. augusta 2022

Pana sprevádzal aj bývalý kolumbijský prezident Juan Manuel Santos, ktorý je laureátom Nobelovej ceny za mier podobne ako zosnulý Mandela. Santos taktiež označil masaker ukrajinských civilistov za zločin proti ľudskosti. „Celý svet by si mal byť veľmi dobre vedomý toho, čo sa deje, a mal by podporovať ukrajinský ľud v jeho úsilí získať mier a slobodu,“ povedal Santos pre AP.

Dvaja bývalí lídri navštívili miesto masového hrobu za kostolom a výstavu fotografií vo vnútri budovy so scénami z následkov intenzívnych bojov v Buče z konca februára a marca. Vraždy civilistov v Buči sa stali symbolom brutality vojny na Ukrajine. Uskutočnili sa v čase, keď Rusko spustilo neúspešné úsilie o dobytie Kyjeva po tom, čo 24. februára napadlo krajinu.

Tamojšie úrady uviedli, že od ukončenia 33-dňovej ruskej okupácie mesta našli v oblasti 458 tiel. Medzi obeťami je aj 12 detí, ktoré boli vo väčšine prípadov zabité spolu so svojimi rodičmi. (tasr, ap)

15:44 Výbuchy boli v utorok popoludní hlásené aj na ďalšom mieste ukrajinského polostrova Krym, anektovaného Ruskom v roku 2014. K explóziám došlo južne od tamojšej metropoly Simferopol.

Simferopol sa nachádza na polostrove južnejšie, zhruba 93 kilometrov od miesta ranného výbuchu ruského muničného skladu, ktorý zničil železničnú trať na severe neďaleko neďaleko mesta Džankoj. Utrpeli pritom zranenia dvaja ľudia. Najnovšie explózie a čierny dym teraz hlásili na vojenskej leteckej základni v osade Hvardijske, teda asi v strednej časti Krymu.

Útoky na Rusmi okupovanom Kryme sa evidentne stupňujú. Ukrajina je v týchto chvíľach veľmi zdržanlivá v reakciách na otázky, či za týmito útokmi stoja ukrajinské ozbrojené sily.

Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak naznačil, že je to tak: „Ozbrojené sily budú pokračovať v operácii ‚demilitarizácie‘ v šperkárskom štýle až do úplnej deokupácie ukrajinských území.“ Dopisovateľ britskej stanice BBC James Waterhouse pritom poznamenal, že v tomto prípade Jermak slovom „šperkársky“ myslel „presný“. (theguardian.com, tas­r)

15:37 Ukrajinský veľvyslanec vo Vatikáne Andrij Juraš pozval v utorok pápeža Františka do ukrajinského mesta Buča blízko Kyjeva, aby na vlastné oči videl dôkazy údajných vojnových zločinov, ktorých sa na Ukrajine malo dopustiť Rusko.

Ako Juraš v rozhovore pre túto taliansku agentúru spresnil, o pápežskej návšteve na Ukrajine sa stále rokuje. Ukrajinskí predstavitelia by však od Františka očakávali, že bude „cestovať tam, kde ležia nevinné obete, zmasakrované ruskou armádou v Buči, len 15 kilometrov od Kyjeva, kde sa našlo približne 1 400 obetí“.

Ukrajinská strana podľa veľvyslanca istotne navrhne, aby pápež prišiel a videl tieto dôkazy, ktoré Moskva popiera s tým, že scény so zabitými civilistami boli zinscenované zo strany Kyjeva. Juraš dodal, že Kyjev by chcel, aby sa pápež František pomodlil pri hroboch nevinných obetí údajných ruských zločinov, uvádza ANSA. (ansa, tasr)

15:30 Lotyšsko v utorok spustilo crowdfundingovú kampaň s cieľom vyzbierať päť miliónov eur, za ktoré by potom kúpila dron pre Ukrajinu. Podobný krok už v minulosti podnikla aj Litva. Kampaň skupinového financovania zorganizovali jeden lotyšský hudobník a jeden ukrajinský novinár, ktorí dúfajú, že po nákupe dronu sa im ho s pomocou lotyšského ministerstva obrany podarí dopraviť na Ukrajinu.

Podobnú iniciatívu vyvinula v júni aj Litva, v rámci ktorej ktorej sa Litovčanom za tri dni podarilo vyzbierať približne 5,9 milióna eur na nákup dronu Bayraktar pre Ukrajinu. Výrobca, turecká firma Baykar, následne oznámila, že stroj Vilniusu poskytne zdarma. Peniaze zo zbierky tak boli použité na vyzbrojenie uvedeného dronu a na humanitárnu pomoc pre Ukrajinu.

Krátko nato sa podobné kampane spustili aj v Poľsku, Nórsku a Kanade. Ukrajina zapojila Bayraktar ako účinnú zbraň proti ruským silám ihneď po začiatku invázie vo februári. (dpa, tasr)

14:18 Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že výbuchy, ku ktorým došlo v utorok ráno v muničnom sklade na Kryme anektovanom Moskvou, boli spôsobené „sabotážou“. Agentúra AFP citovala z vyhlásenia ministerstva obrany, v ktorom sa píše: „Ráno 16. augusta bol v dôsledku sabotáže poškodený vojenský sklad pri meste Džankoj“. Ministerstvo dodalo, že k vážnym zraneniam pri incidente nedošlo.

Ruská služba britskej stanice BBC s odvolaním sa na ruské ministerstvo doplnila, že v dôsledku výbuchov boli poškodené aj viaceré civilné objekty: elektrické vedenie, rozvodňa, železničná trať a niekoľko budov slúžiacich na bývanie. (tasr, afp)

14:08 Na východe Ukrajiny prišla o život aktivistka úradmi nezaregistrovanej strany Iné Rusko a novinárka pracujúca pre prokremeľské médiá Zemfira Sulejmanovová. Novinárka mala zahynúť pri výbuchu nastraženej míny.

Vojna na UA / Kramatorsk / Uarus / Čítajte viac Na východe Ukrajiny prišla o život mladá ruská novinárka

12:23 Výbuch v muničnom sklade, ktorý sa odohral v utorok ráno v obci Majske neďaleko mesta Džankoj na severe Ruskom anektovaného Krymského polostrova, spôsobil poškodenie železničnej trate. Informoval o tom Ruskom odsadený šéf krymskej administratívy Sergej Axionov.

Ten spresnil, že vlaky z Krasnodarského kraja, ktorý leží na juhu Ruska, budú jazdiť len po dedinu Vladyslavivka pri meste Feodosija. Cestujúci do ďalších staníc budú môcť pokračovať v ceste autobusmi, ktoré ich prepravia na najbližšiu možnú autobusovú stanicu. Ruské ministerstvo obrany o incidente v Majskom hovorí ako o požiari v dočasnom muničnom sklade v areáli vojenského útvaru a následných detonáciách.

Ukrajinské vedenie utorkové udalosti na Kryme nekomentovalo. AFP vo svojom spravodajstve pripomenula, že Ukrajina sa neprihlásila k zodpovednosti ani za jeden z útokov na Kryme, ale jej predstavitelia viackrát pripustili, že by do nich mohli byť zapletené prokyjevské sily. (ap, tasr)

11:49 Koncert ukrajinskej reperky Aliny Pašovej na hudobnom festivale Sziget 2022 v Budapešti sa v pondelok popoludní niesol v znamení tvrdého politického postoja voči Rusku. V rámci svojho vystúpenia na javisku roztrhala fotografiu maďarského premiéra Viktora Orbána, ako si podáva ruku s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Sziget Čítajte viac Ukrajinská reperka na Szigete roztrhala fotku Putina s Orbánom

11:02 Rusko nemá potrebu použiť v rámci takzvanej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine jadrové zbrane. Na bezpečnostnej konferencii v Moskve to v utorok vyhlásil ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Šojgu vo svojom príspevku taktiež tvrdil, že operácie ukrajinskej armády brániacej sa ruskej invázii plánujú Spojené štáty a Británia. Kritizoval aj zvyšovanie vojenskej prítomnosti NATO v krajinách strednej a východnej Európy.

V súvislosti s rozhovormi o predĺžení novej dohody START o obmedzení počtu strategických zbraní medzi Ruskom a USA, ktorej platnosť vyprší v roku 2026, Šojgu uviedol, že ide o „obojsmernú cestu“ a súčasná situácia ohľadne tejto zmluvy „nie je jednoduchá“. (tasr/reuters)

10:53 Ukrajina oficiálne nepotvrdila ani nevyvrátila zodpovednosť za výbuchy, ku ktorým došlo ráno na Krymskom polostrove anektovanom Ruskom. Vo svojom online spravodajstve o tom informoval britský denník The Guardian. Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak však dnes po výbuchoch v statuse zverejnenom na aplikácii Twitter napísal, že okupácia Krymu Rusmi má za následok aj výbuchy skladov a vysoké riziko smrti pre „votrelcov a zlodejov“.

Požiar, ktorý v utorok ráno vypukol v dočasnom muničnom sklade v blízkosti obce Majske v okrese Džankoj na Krymskom polostrove, a následnú detonáciu munície medzičasom potvrdilo aj ruské ministerstvo obrany. To tiež uviedlo, že pri incidente nebol nikto vážne zranený a že príčiny požiaru sa vyšetrujú.

Ruskom dosadený šéf krymskej administratívy Sergej Axionov, ktorý sa dostavil na miesto výbuchov, však informoval o dvoch zranených civilistoch. Dodal, že ich životy nie sú ohrozené. Podľa ruských tlačových agentúr odvolávajúcich sa na miestne úrady bolo z oblasti z preventívnych dôvodov evakuovaných asi 2000 ľudí. (tasr)

10:50 „Z Melitopoľa vedie jediný pozemný koridor na Krym. Keď nebude Melitopoľ, nebude Krym! Pri Džankoji sa začala evakuácia obyvateľstva po tom, ako tam vybuchla munícia. Nikto sa nestihne skryť. A čoskoro nebude kam ustúpiť,“ odkázal Rusom legitímny starosta okupovaného Melitopoľa Ivan Fedorov, ktorý sa z bezpečnostných dôvodov nenachádza v meste. (sita)

10:32 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok obvinil Washington zo snáh predlžovať konflikt na Ukrajine a roznecovať napätie aj v iných častiach sveta, napríklad nedávnou návštevou predsedníčky Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiovej na Taiwane.

Putin Šojgu Čítajte viac Putin: USA sa snažia predĺžiť konflikt na Ukrajine a podnecovať chaos vo svete

10:15 Loď MV Brave Commander naložená obilím vyplávala v utorok z ukrajinského čiernomorského prístavu Pivdennyj a smeruje k pobrežiu Džibuti, odkiaľ bude náklad prepravený do Etiópie. Loď preváža 23 000 ton pšenice.

Ako vo svojej správe informovala agentúra AFP, ide o prvú loď prenajatú Svetovým potravinovým programom OSN (WFP), ktorá opustila Ukrajinu od začiatku ruskej invázie z februára tohto roku.

Ukrajinská vláda vyjadrila nádej, že čoskoro dôjde k dvom alebo trom podobným dodávkam. „Určite plánujeme, že z ukrajinských prístavov vyplávajú ďalšie lode, aby pomohli ľuďom na celom svete,“ povedala cez víkend, keď sa loď nakladala, zástupkyňa riaditeľa WFP na Ukrajine Marianne Wardová. Dodala, že MV Brave Commander by mala byť len prvou z mnohých humanitárnych lodí, ktoré opustia prístavy na Ukrajine.

V súvislosti s loďou MV Brave Commander sa objavili protichodné správy o termíne jej vyplávania smerom do Afriky – podľa webovej stránky Marine Traffic loď v pondelok ešte stále kotvila v prístave Pivdennyj pri meste Južne. (tasr)

10:08 Najväčšie obavy paradoxne vzbudzuje scenár víťazstva Ukrajiny – takzvaný „katastrofický úspech“, ktorý by ohrozil ruský režim a ten by reagoval použitím jadrových zbraní, píše britský The Guardian.

vojna na Ukrajine, vojak, vojaci, Veľká Británia Čítajte viac The Guardian sa pýta: Vydrží Európa pri Ukrajine? Nevrazí jej nôž do chrbta?

10:04 Hraničnými priechodmi prešlo v pondelok na Slovensko 2 644 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 698 mužov, 1 360 žien a 586 detí, informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

O dočasné útočisko požiadalo podľa slov hovorkyne 300 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi v pondelok 3081 osôb. „Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 23 policajtov, 16 hasičov, 73 colníkov, 84 vojakov, 36 dobrovoľníkov a 25 zamestnancov migračného úradu,“ priblížila hovorkyňa.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od začiatku vojny na Ukrajine (24. 2.), je 702 518. Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. marca je 89 702. Počet ľudí, ktorí odišli zo Slovenska na Ukrajinu od vypuknutia vojny, je 462 740. (tasr)

9:42 Džihádistická skupina napojená na sieť al-Káida tvrdí, že počas operácie v strednej časti severoafrického štátu Mali zabila štyroch žoldnierov ruskej súkromnej polovojenskej Vagnerovej skupiny. Podľa agentúry AFP o tom informovala organizácia SITE, ktorá monitoruje aktivity džihádistov na internete.

Skupina na podporu islamu a moslimov (GSIM), ktorá je hlavnou džihádistickou skupinou v oblasti afrického Sahelu, deklarovala, že minulú sobotu v regióne Bandiagara v strednej časti Mali prepadla skupinu „vagnerovcov“, ktorí sa na motocykloch presúvali z dediny Djallo smerom do hôr.

O život pritom prišli štyria príslušníci Vagnerovej skupiny. Zvyšok skupiny utiekol, uvádza sa vo vyhlásení GSIM. Fakt, že došlo k takémuto incidentu, potvrdili pre AFP dvaja miestni predstavitelia, zatiaľ čo jeden ďalší – vysoký činiteľ malijskej armády – ho odmietol potvrdiť alebo vyvrátiť. (tasr)

9:05 Na severe Ruskom anektovaného Krymského polostrova došlo v utorok ráno k výbuchu a požiaru v sklade s muníciou, informoval vo svojom on-line spravodajstve britský denník The Guardian. Podľa ďalších správ miestnych médií ide o sklad ruskej armády v katastri obce Majske neďaleko mesta Džankoj na severe polostrova.

Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení neskôr podľa agentúry AFP oznámilo, že vo vojenskom sklade zbraní pri obci Majske v okrese Džankoj v utorok okolo 06.15 h miestneho času vypukol požiar, ktorý následne spôsobil explóziu skladovanej munície.

Ruská štátna agentúra TASS podľa Guardianu uviedla, že Ruskom vymenovaný šéf administrácie Krymu Sergej Axionov sa presunul do Majského, odkiaľ medzičasom hlásia najmenej dvoch zranených. Okolie miesta výbuchov úrady uzavreli a začali evakuovať miestnych obyvateľov.

Spravodajský web Kryminform píše, že na Kryme sa v utorok ráno odohrali dva incidenty – okrem výbuchov v muničnom sklade v obci Majske hlásia z Krymu aj požiar v elektrickej rozvodni v meste Džankoj, ktoré sa nachádza asi 25 kilometrov od Majského. K podobnej sérii výbuchov došlo na Kryme aj 9. augusta na leteckej základni Saki pri obci Novofedorivka.

8:04 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval svet na prijatie tvrdých sankcií v reakcii na ruské „jadrové vydieranie" v súvislosti so Záporožskou jadrovou elektrárňou. „Provokatívne bombardovanie územia elektrárne pokračuje. Skrývajúc sa za elektráreň útočníci bombardujú susedné mesta a komunity. Ruská armáda ukrýva muníciu a vybavenie v objektoch elektrárne. Elektráreň je fakticky zamínovaná," povedal Zelenskyj v pondelkovom večernom videopríhovore. Informuje o tom portál cnn.com.

„Je nutné pohnúť sa od diskusií a vyhlásiť nové prísne sankcie proti Rusku, proti firme Rosatom a celému odvetviu jadrovej energetiky teroristického štátu. Všetky ruské sily sa musia bezpodmienečne okamžite stiahnuť z územia elektrárne a susedných oblastí," dodal ukrajinský prezident.

„Akýkoľvek rádioaktívny incident v Záporožskej jadrovej elektrárni môže byť úderom pre krajiny Európskej únie a pre Turecko a pre Gruzínsko a pre krajiny vo vzdialenejších regiónoch. Všetko závisí od smeru a sily vetra. Ak sa v dôsledku činov Ruska stane katastrofa, následky môžu zasiahnuť dokonca aj tých, ktorí zatiaľ zostávajú ticho," dodal Zelenskyj. (sita)

7:37 Fínsko na pondelkovom samite s ďalšími severskými krajinami a Nemeckom v nórskom Osle presadzovalo zákaz vstupu ruských turistov do Európskej únie. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. „Ruskí občania nezačali vojnu, ale zároveň si musíme uvedomiť, že ju podporujú,“ povedala fínska premiérka Sanna Marinová a zopakovala tak výzvu, ktorú pred niekoľkými dňami vyslovilo v tejto súvislosti aj pobaltské Estónsko.

„Podľa mňa nie je správne, že ruskí občania môžu vstúpiť do EÚ a schengenského priestoru ako turisti a prezerať si pamiatky, zatiaľ čo Rusko zabíja ľudí na Ukrajine,“ dodala.

Nemecký kancelár Olaf Scholz sa však opäť vyslovil proti zákazu vstupu Rusov do EÚ s odvolaním sa na občanov utekajúcich pred režimom ruského prezidenta Vladimira Putina. „Naše rozhodnutia by im nemali komplikovať hľadanie slobody a únik z krajiny, kde vládne diktátor. Nie je to vojna ruského ľudu, je to Putinova vojna,“ povedal Scholz na samite. (tasr)

6:30 Podľa novej štúdie by v prípade totálnej jadrovej vojny medzi USA a Ruskom zomrelo od hladu viac ako päť miliárd ľudí. Klimatológovia z Rutgersovej univerzity (USA) v recenzovanej štúdii uverejnenej v súvislosti s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine zistili, že dôsledky takéhoto konfliktu by boli katastrofálne pre produkciu potravín.

Japan Nagasaki Anniversary Q A Čítajte viac Hladomor a päť miliárd mŕtvych. Vedci zrátali cenu jadrovej vojny medzi USA a Ruskom

5:55 Inšpekčná cesta delegácie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) do Záporožskej jadrovej elektrárne nesmie viesť cez Kyjev, lebo by členov misie vystavila nebezpečenstvu pri prechode frontovej línie. Podľa agentúry TASS to uviedol popredný ruský diplomat Igor Višneveckij. Od elektrárne je v posledných dňoch hlásené ostreľovanie, z ktorého sa vzájomne obviňujú Ukrajina aj Rusko. MAAE varovala pred možnou katastrofou.

Hovorca OSN Stéphane Dujarric v pondelok uviedol, že OSN má logistické a bezpečnostné kapacity na podporu prípadnej misie MAAE do Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne z Kyjeva.

Podľa Višneveckého, ktorý je zástupcom riaditeľa odboru pre nešírenie a kontrolu zbraní na ruskom ministerstve zahraničia, by návšteva pre delegátov MAAE predstavovala „obrovské riziko“ vzhľadom na možné „provokácie“ zo strany ukrajinskej armády. „Keby delegácia MAAE prešla cez frontovú líniu, mohlo by sa stať čokoľvek,“ povedal ruský diplomat s tým, že Rusko navrhlo pre delegátov bezpečnú trasu cesty.

Odmietol tiež návrh generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, aby okolo najväčšej európskej jadrovej elektrárne vznikla demilitarizovaná zóna. Podľa Višneveckého pre niečo také MAAE nemá mandát.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby zabezpečilo ochranu elektrárne, a predišlo havárii v zariadení. Správanie ruskej strany v elektrárni označil za vydieranie. Zopakoval tiež svoju skoršiu požiadavku, aby medzinárodné spoločenstvo uvalilo sankcie na ruskú spoločnosť Rosatom a celý jadrový priemysel „teroristického štátu“.

Z oblasti Záporožskej jadrovej elektrárne v pondelok znovu prichádzali správy o ostreľovaní, informovala ruská služba stanice BBC. Z ostreľovania sa obvinili navzájom ukrajinská aj ruská strana.

Predstavitelia proruskej správy mesta Enerhodar, kde sa najväčšia európska atómová elektráreň nachádza, informovali o sérii výbuchov v meste i v okolí zariadenia. „Ukrajinské ozbrojené sily vedú masívnu paľbu z delostreleckých systémov. V Enerhodare boli zaznamenané výbuchy v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne, pri obytných častiach mesta a v priemyselnej zóne,“ uviedla podľa BBC tlačová služba proruskej správy. Proruské úrady zároveň uviedli, že paľba prišla z opačnej strany rieky Dnepr, kde sa nachádza Nikopol.

Šéf nikopoľskej správy Jevhen Jevtušenko, naopak, z ostreľovania obvinil Rusov. „Priatelia, na náprotivnom brehu pokračuje inscenácia ruských vojsk pod názvom 'Ukrajinské ozbrojené sily ostreľujú mesto Enerhodar z mesta Nikopol. V skutočnosti ostreľovanie vykonávajú ruskí vojaci,“ napísal Jevtušenko na sociálnej platforme Telegram.

„Ak svet teraz nenájde dostatok sily a odhodlania, aby ochránil jednu jadrovú elektráreň, bude to znamenať, že prehral. Prehral s teroristami a nedokázal čeliť ich jadrovému vydieraniu,“ komentoval dnes situáciu okolo elektrárne ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vo svojom nočnom prejave k národu dodal, že ak svet teraz zlyhá, mohol by sa z toho stať nebezpečný precedens.

„Rusi si myslia, že ostreľovaním Záporožskej JE (jadrovej elektrárne) donútia svet, aby plnil ich podmienky,“ napísal na Twitteri šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

OSN podľa Reuters uviedla, že môže poskytnúť logistickú a bezpečnostnú podporu delegácii Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorá sa usiluje o prístup do zariadenia. Hovorca OSN Stéphane Dujarric dodal, že jeho organizácia je s MAAE v úzkom kontakte, s jej prípadnou návštevou ale musia súhlasiť tak Rusko, ako aj Ukrajina. MAAE predtým varovala pred možnou katastrofou v elektrárni. Jadroví experti sa obávajú, že by boje mohli poškodiť bazény s vyhoretým palivom alebo reaktory, píše Reuters.

Ruské invázne sily obsadili Záporožskú jadrovú elektráreň na začiatku marca za dramatických okolností, keď z Ukrajiny prichádzali správy o tom, že útočiaci Rusi pri prudkých bojoch areál jadrového zariadenia ostreľujú. V jeho nejadrovej časti vtedy vypukol požiar.

Situácia sa vyostrila v posledných dňoch, keď je z blízkosti elektrárne pravidelne hlásené ostreľovanie. Kyjev tvrdí, že na zariadenie útočia Rusi, ktorí z prípadných následných výpadkov elektriny mienia obviniť Ukrajinu, poznamenala agentúra Reuters. Ukrajinskí predstavitelia tiež uvádzajú, že ruské sily využívajú atómovú elektráreň ako krytie, zatiaľ čo bombardujú neďaleké ukrajinské mestá. Moskva viní z útokov ukrajinské sily.

Generálny tajomník OSN António Guterres pred niekoľkými dňami vyzval na vytvorenie demilitarizovanej zóny okolo elektrárne, Rusko to ale odmietlo. O bezpečnom chode Záporožskej jadrovej elektrárne v pondelok podľa agentúry Interfax s Guterresom telefonicky hovoril ruský minister obrany Sergej Šojgu. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová potom podľa Reuters ubezpečovala, že Rusko „urobí všetko nevyhnutné“, aby umožnilo odborníkom MAAE návštevu zariadenia.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine