Primárky vo Wyomingu vyhrala kandidátka podporovaná Trumpom

Americká kongresmanka Liz Cheneyová neuspela v utorňajších primárkach Republikánskej strany v americkom štáte Wyoming, v ktorých sa uchádzala o nomináciu pre novembrové doplňujúce voľby do Snemovne reprezentantov Kongresu USA. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

17.08.2022 07:05
Hagemanová Foto: ,
Harriet Hagemanová na archívnej snímke z marca 2022.
debata (3)

Republikánskou kandidátkou v doplňujúcich voľbách 8. novembra bude právnička Harriet Hagemanová, ktorej kandidatúru podporil aj americký exprezident Donald Trump.

Cheneyová vlani vo februári hlasovala za ústavnú žalobu (impeachment) voči vtedajšiemu prezidentovi Trumpovi a je aj členkou výboru Kongresu, ktorý vyšetruje útok Trumpových podporovateľov na washingtonský Kapitol 6. januára 2021.

Dcéra bývalého viceprezidenta USA Dicka Cheneyho (2001–2009) je členkou Snemovne reprezentantov od roku 2017. Svoju porážku v primárkach označila za začiatok novej kapitoly vo svojej politickej kariére. Takisto vyjadrila odhodlanie urobiť všetko, čo je v jej silách, aby Trumpovi zabránila v návrate do Bieleho domu.

Táto kongresmanka zvažuje kandidatúru v prezidentských voľbách v roku 2024, píše AP.

V novembri sa v USA konajú doplňujúce voľby do Kongresu, v ktorých sa budú republikáni opäť získať väčšinu. V 435 člennej Snemovni reprezentantov má v súčasnosti Demokratická strana úradujúceho prezidenta Joea Bidena prevahu. Američania si budú voliť aj 35 členov hornej komory Kongresu – Senátu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #primárky