V Čiernej Hore padla vláda, pre dohodu medzi štátom a srbskou pravoslávnou cirkvou

Čiernohorský parlament v noci na sobotu vyslovil nedôveru kabinetu Dritana Abazoviča, informovala agentúra Reuters. Hlasovanie o nedôvere vyvolali poslanci po tom, ako Abazović podpísal so srbským patriarchom Porfirijom dohodu o úprave vzťahov medzi štátom a srbskou pravoslávnou cirkvou.

20.08.2022 07:26
debata (3)

V Čiernej Hore vyslovil parlament vláde nedôveru tento rok už druhýkrát. Pri februárovom hlasovaní padol kabinet premiéra Zdravka Krivokapiča.

„Som pyšný na všetko, čo sme v uplynulých 100 dňoch urobili,“ povedal Abazović po dnešnom hlasovaní. „Zapíšeme sa do pamäti ako vláda, ktorá trvala najkratší čas, ale ktorá urobila najťažšie rozhodnutie,“ do­dal.

Prezident krajiny Milo Djukanović teraz musí vymenovať nového premiéra a poveriť ho zostavením novej vlády. Čiernu Horu, ktorá je členskou krajinou NATO a usiluje sa tiež o vstup do Európskej únie, by mohli čakať aj predčasné voľby.

Možnosť uzavretia dohody medzi Čiernou Horou a srbskou pravoslávnou cirkvou budila v tejto malej balkánskej krajine od začiatku kontroverzie. Za škodlivú ju označovali predovšetkým stúpenci čiernohorskej nezávislosti a svojbytnej národnej identity, podporu naopak nachádzala medzi prosrbskými stranami. Čierna Hora vystúpila zo spoločného štátneho zväzku so Srbskom po referende v roku 2006. Spory o postavenie srbskej pravoslávnej cirkvi v Čiernej Hore v posledných rokoch vyvolali množstvo masových demonštrácií.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Čierna Hora