Ukrajinci ku Dňu nezávislosti pripravili prehliadku zničených ruských tankov

Ukrajina sa pripravuje na stredajší Deň nezávislosti, keď si pripomenie 31. výročie vzniku samostatného štátu. V ten istý deň uplynie presne pol roka od momentu, keď do krajiny vtrhli ruské invázne vojská.

20.08.2022 19:58
debata (112)

Na hlavnom kyjevskom bulvári Chereščatyk bude prehliadka zničenej ruskej vojenskej techniky. Metropola však podľa ruskej služby BBC zároveň zakázala hromadné verejné akcie kvôli zvýšenej hrozbe raketových úderov v týchto dňoch.

VIDEO: Aj Kyjev má ‚trofeje‘. Vystavuje ukoristené ruské zbrane.

Video

„Rusi pri útoku na Ukrajinu plánovali o niekoľko dní usporiadať slávnostnú prehliadku na Chereščatyku. Po pol roku vojny ukrajinské úrady takúto prehliadku ‚zorganizovali‘, ale technika Rusov je zničená a už zhrdzavela,“ píše server Ukrajinská pravda.

V médiách aj na sociálnych sieťach sa medzitým objavili zábery, na ktorých sú na ceste vidieť zničené tanky, obrnené transportéry alebo delostrelecké jednotky. Kyjev výstavu zlikvidovanej ruskej techniky – v menšom meradle – usporiadal už skôr na Mychajlivskom námestí neďaleko Majdanu.

Na Deň nezávislosti úrady tiež nasvietia významné miesta v Kyjeve farbami ukrajinskej vlajky a kňazi všetkých cirkví sa budú v areáli pri chráme svätej Sofie modliť za Ukrajinu, napísal ukrajinský server Hordon s odvolaním sa na ministerstvo kultúry. Za padlých v boji proti ruským inváznym jednotkám budú ľudia držať minútu ticha.

Národ sa v boji zoceľuje

„Tohtoročný Deň nezávislosti Ukrajiny má pre všetkých Ukrajincov osobitný význam. Trvá u nás vojna a okupanti zúria nad svojou bezmocnosťou,“ uviedol minister kultúry Oleksandr Tkačenko. „Prežívame teraz historický moment, náš národ sa v boji zoceľuje,“ vyhlásil.

Ukrajina sa zároveň pripravuje na zvýšenú hrozbu raketových úderov z Ruska a prípadne z Bieloruska, ktoré Moskve poskytlo na útok svoje územie a podporu. Kyjevské úrady radšej zakázali verejné hromadné akcie od 22. do 25. augusta, napísala BBC.

Ukrajinské centrum pre strategickú komunikáciu Stratcom podľa serveru The Kyiv Post nedávno varovalo, že Rusko sústredí pri hraniciach s Ukrajinou množstvo rakiet a munície. „Hrozba masívneho ostreľovania územia Ukrajiny raketami S-300 je zrejmá. Vzhľadom na príchod niekoľkých vlakov (z Ruska) pred 20. augustom, je jasné, že sa Rusi chystajú k útoku na Ukrajinu 24. augusta,“ uviedlo stredisko.

Ukrajina získala nezávislosť s rozpadom Sovietskeho zväzu, vyhlásil ju Najvyšší sovietsky zväz Ukrajiny 24. augusta 1991, platnosť rozhodnutia neskôr potvrdili obyvatelia v referende. Tento rok 24. februára na krajinu zaútočili z troch smerov ruské invázne vojská, ktoré sa spočiatku snažili dobyť tiež Kyjev, odkiaľ sa však neskôr stiahli. Moskva následne zamerala svoju vojenskú agresiu na východ a juh Ukrajiny.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #tanky #Ukrajina #vojna na Ukrajine