Kanadské suroviny za ruské? Nemecko chce vodík, plyn aj minerály

Nemecký kancelár Olaf Scholz chce počas trojdňovej návštevy Kanady výrazne rozšíriť spoluprácu s rozlohou druhou najväčšou krajinou sveta v oblasti získavania surovín. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

22.08.2022 07:43
debata (88)

„Táto krajina má podobne bohaté nerastné zdroje ako Rusko – s tým rozdielom, že je to spoľahlivá demokracia,“ povedal Scholz v nedeľu večer miestneho času po príchode do Montrealu. „To otvára nové oblasti spolupráce. Chceme úzko spolupracovať najmä pri rozvoji vodíkového hospodárstva.“

Scholz, ktorý Kanadu navštívil s vicekancelárom a ministrom hospodárstva Robertom Habeckom, sa po prílete stretol na večeri s kanadským premiérom Justinom Trudeauom. V pondelok obaja plánujú ďalšie politické rozhovory.

Počas návštevy podpíšu obe krajiny dohodu o užšej spolupráci pri výrobe a preprave vodíka. Témou rozhovorov budú aj dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG) do Nemecka a ťažba minerálov a kovov v Kanade, ktoré sú dôležité pre výrobu batérií.

Scholz zdôraznil, že Nemecko má sotva s nejakou krajinou mimo Európskej únie také úzke a priateľské vzťahy, ako s Kanadou. „Spájajú nás nielen spoločné hodnoty, ale aj podobný pohľad na svet,“ povedal.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Kanada #Olaf Scholz