Návrat respirátorov, koniec testov zadarmo. Nemecko sprísni covidové opatrenia

Nemecko od októbra plošne zavedie povinné respirátory v diaľkovej doprave, zdravotné rúška budú môcť mať len deti. Do nemocníc a opatrovateľských zariadení bude možný vstup len s negatívnym testom.

24.08.2022 14:23 , aktualizované: 15:59
debata (7)

O rúškach v obchodoch, reštauráciách a voľnočasových zariadeniach rozhodnú regióny. Dnes tieto opatrenia schválila vláda. Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach poznamenal, že krajinu čaká jesenná vlna choroby covid-19, ale vďaka týmto obmedzeniam ju zvládne. Uistil, že žiadne plošné uzávierky či prechody na digitálne vyučovanie sa konať nebudú.

„Cieľom týchto opatrení je predísť preťaženiu zdravotného systému,“ povedal Lauterbach. O tom, že Nemecko postihne jesenná vlna, minister zdravotníctva nepochybuje, schválené opatrenia ju ale podľa neho pomôžu prekonať.

Bez rúška, ale s testom

V Nemecku sú teraz povinné rúška len v hromadnej doprave a v nemocniciach, klinikách a opatrovateľských zariadeniach. Od októbra budú v diaľkovej doprave nevyhnutné respirátory FFP2, výnimku v podobe obyčajných rúšok budú mať len deti od šiestich do 14 rokov a dopravný personál. Do nemocníc a opatrovateľských domov bude vstup podmienený testom.

Spolkové krajiny potom budú môcť samy rozhodnúť, či zavedú rúška vo verejne prístupných budovách. Do reštaurácií a kultúrnych zariadení bude možné vstúpiť aj bez rúška, pokiaľ sa človek preukáže testom. Výnimku budú mať aj čerstvo očkovaní.

Čína, koronavírus, očkovanie Čítajte viac Počet nových prípadov koronavírusu celosvetovo klesol

Nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann, ktorý návrh novely zákona pripravil spoločne s Lauterbachom, povedal, že rúška budú nosiť aj deti od piatej triedy. Podľa neho tak bude možné zachovať prezenčnú výučbu napriek epidemicky náročnému obdobiu jesene a zimy. Spoločne s Lauterbachom uviedli, že plošné uzatváranie škôl nebude.

Koniec testovania zadarmo

Hoci vláda počíta s posilnením významu testovania, rozbory už nebudú plošne zadarmo, ako tomu bolo do konca júna. Rýchlotest teraz príde na tri eurá. „Bezplatné občianske testovanie zatiaľ nebude,“ povedal Lauterbach.

Prinajmenšom do 30. septembra potom budú platiť existujúce podmienky vstupu do Nemecka, kedy ľudia nemusia predkladať doklad o očkovaní, test, prípadne doklad o prekonaní covidu.

Vládni slobodní demokrati chcú ešte pred schválením novely zmeniť podmienky pre letecké cestovanie, kde teraz stačí rúško, ale od októbra bude potrebný respirátor. Debaty vyvolala aj cesta kancelára Olafa Scholza a ministra hospodárstva Roberta Habecka do Kanady, ktorá bola bez rúšok. To pobúrilo verejnosť. Vládny hovorca uviedol, že na palube vojenských lietadiel nie sú rúška povinné a že všetci účastníci letu museli prejsť PCR testovaním.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #opatrenia #koronavírus