Záporožskú atómovú elektráreň prvýkrát v histórii úplne odpojili

Záporožskú atómovú elektráreň, ktorú od marca okupujú ruské jednotky, vo štvrtok odpojili od prenosovej sústavy. O odpojení elektrárne informovala ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom. Dodávky elektriny z elektrárne boli podľa Rusmi dosadeného gubernátora Záporožskej oblasti Jevgenija Balického vo štvrtok popoludní už obnovené.

25.08.2022 15:54 , aktualizované: 17:59
Záporožská jadrová elektráreň / Záporožie /... Foto:
Na snímke z 1. mája 2022 ruský vojak stráži Záporožskú jadrovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny
debata (58)

„V dôsledku útoku ukrajinských ozbrojených formácií na elektrické vedenie v areáli Záporožskej atómovej elektrárne prišlo k požiaru v bezpečnostnej zóne vedenia s napätím 750 kilovoltov. Požiar bol spôsobený skratom na vedení,“ vyhlásil Balickij.

Ako pokračoval, zabezpečovacie relé následne odpojilo od prenosovej siete dva v súčasnosti fungujúce bloky jadrovej elektrárne. Záporožská oblasť tak ostala bez dodávok elektriny. „Okamžite po uhasení požiaru bol zapojený do prevádzky jeden blok. V súčasnosti pokračujú práce na obnovení dodávok elektriny do oblasti a zapojení druhého bloku,“ vysvetlil Balickij.

Záporožská atómová elektráreň je najväčšou v Európe a má celkovo šesť reaktorov. V súčasnosti sú však v prevádzke iba dva.

O odpojení atómovej elektrárne od ukrajinskej prenosovej sústavy predtým informovala ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom s tým, že išlo o dôsledok ruského ostreľovania.

„Konanie votrelcov viedlo po prvý raz v histórii elektrárne k jej úplnému odpojeniu z prenosovej sústavy,“ vyhlásil ešte skôr vo štvrtok Enerhoatom na sociálnej sieti Telegram s tým, že v areáli došlo v dôsledku „rašistického ostreľovania“ k viacerým požiarom. Slovo ‚rašizmus‘ je ukrajinským neologizmom označujúcim ‚ruský fašizmus‘.

Atómová elektráreň podľa Enerhoatomu pre vlastné potreby používala elektrinu z ukrajinskej siete prostredníctvom spojenia so Záporožskou tepelnou elektrárňou, najväčšou na Ukrajine, ktorá sa takisto nachádza v Enerhodare.

Niekoľko miest v ukrajinskej Záporožskej a Chersonskej oblasti, ktorých časti obsadilo Rusko, bolo odpojených od elektriny, informovala už skôr stanica BBC s odvolaním sa na okupačné úrady. Úrady v Rusmi okupovanom meste Enerhodar, kde sa nachádza Záporožská jadrová elektráreň, vinia ukrajinské ozbrojené sily z ostreľovania, ktoré podľa nich spôsobilo požiare a skrat v sieti. Ukrajinci naopak obvinili z ostreľovania Rusko. V Záporožskej jadrovej elektrárni sa vo štvrtok kvôli situácii spustili bezpečnostné systémy, uviedli ruské tlačové agentúry.

Bez elektrického prúdu sa ocitli najmä ľudia v Melitopole, Chersone a Novej Kachovciach, píše BBC na svojom ruskojazyčnom webe s odvolaním sa na zástupcu miestnej okupačnej správy.

Ukrajinské úrady podľa nej už skôr informovali, že bez elektriny a vody sa ocitol aj okupovaný Enerhodar. Starosta mesta Dmytro Orlov uviedol, že sa tak stalo kvôli ruskému ostreľovaniu. Podľa neho zatiaľ nie je jasné, aká kritická situácia je a ako rýchlo ju bude možné napraviť, píše BBC.

Okupačné úrady Enerhodaru podľa Interfaxu vysvetľovali výpadok elektriny skratom po požiaroch „na poli a v podraste“, ku ktorým podľa nich došlo po ostreľovaní zo strany ukrajinskej armády. „V rovnakej chvíli sa aktivovali bezpečnostné systémy elektrárne, bolo vykonané opätovné pripojenie,“ cituje agentúra tlačovú službu mestskej správy.

Najväčšiu európsku jadrovú elektráreň obsadili ruské vojská na začiatku marca. O chod zariadenia sa naďalej starajú Ukrajinci. Okolie elektrárne bolo v minulých dňoch opakovane cieľom ostreľovania, z ktorého sa vzájomne obviňujú Moskva a Kyjev. Situácia okolo tejto najväčšej atómovej elektrárne v Európe budí obavy z možnej jadrovej katastrofy a Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) intenzívne rokuje v snahe dostať svojich inšpektorov do nej.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Záporožská jadrová elektráreň