Čierna Hora sa sťažuje na rozsiahly ruský kybernetický útok

Čierna Hora čelí v posledných dňoch rozsiahlemu kybernetickému útoku, ktorý koordinujú ruské tajné služby. Miestnym médiám to v piatok oznámila čiernohorská spravodajská služba. Premiér Dritan Abazović vidí za útokom politiku.

27.08.2022 07:07
debata (3)

„Takýto útok bol v Čiernej Hore vykonaný po prvý raz. Pripravoval sa dlhý čas a napadnutá bola kritická infraštruktúra,“ citovala Agentúru pre národnú bezpečnosť (ANB) server CdM. Čierna Hora sa podľa svojej tajnej služby nachádza v „hybridnej vojne“.

Malá balkánska krajina, ktorá kedysi udržiavala úzke väzby s Ruskom, sa v roku 2017 napriek odporu Moskvy stala členom NATO. Pripojila sa tiež k sankciám, ktoré západné krajiny uvalili na Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu. Kremeľ následne zaradil Čiernu Horu na zoznam „nie priateľských“ krajín.

Prvé pokusy o kybernetické útoky na štátne inštitúcie zaregistrovali čiernohorské úrady v utorok. Čiernohorský premiér v demisii Dritan Abazović v piatok uviedol, že útoky sú politicky motivované, a zvolal radu národnej bezpečnosti.

Minister pre záležitosti štátnej správy Maraš Dukaj uviedol, že „určité služby boli dočasne vypnuté z bezpečnostných dôvodov“. Čiernohorskí počítačoví experti podľa neho včas podnikli „obranné opatrenia“.

Americká ambasáda v Podgorici varovala svojich občanov, aby si boli vedomí „pretrvávajúceho“ kybernetického útoku v krajine. Stanica RFE/RL s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa NATO uviedla, že aliancia je pripravená čiernohorským úradom poskytnúť podporu, ak to bude potrebné.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hacker #Čierna Hora