Ďalší suchý rok v Africkom rohu, Somálsku, Etiópii či Keni hrozí hladomor

Najhoršie sucho za posledných viac ako 40 rokov, ktoré sužuje Africký roh, takmer určite bude pretrvávať, oblasť tak smeruje k piatemu neúspešnému obdobiu dažďov.

27.08.2022 07:30
debata (10)

Svetová meteorologická organizácia (WMO) v piatok podľa agentúry Reuters uviedla, že predpovede na obdobie október až december ukazujú vysokú pravdepodobnosť nadpriemerného sucha.

Najnovšia prognóza tak potvrdzuje obavy humanitárnych organizácií, ktoré už niekoľko mesiacov varujú pred zhoršujúcimi sa následkami sucha v Etiópii, Somálsku a niektorých častiach Kene. V Somálsku hrozí hladomor, ktorý tam pred desiatimi rokmi zabil státisíce ľudí.

"Naše modely žiaľ s vysokou mierou istoty ukazujú, že v Africkom rohu vstupujeme do piateho neúspešného obdobia dažďov v rade. V Etiópii, Keni a Somálsku stojíme na pokraji bezprecedentnej humanitárnej katastrofy, "uviedol Guleid Artan, riaditeľ regionálneho klimatického centra pre východnú Afriku.

Sucho navyše trápi východnú časť Afriky v čase, keď v celom svete narastajú ceny potravín a pohonných látok, čo je dôsledok vojny na Ukrajine. Toto zdražovanie najviac dopadá práve na niektoré časti Afriky. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že viac ako 80 miliónov ľudí v siedmich krajinách, ako je Džibutsko, Etiópia, Keňa, Somálsko, Južný Sudán, Sudán a Uganda, sa podľa odhadov potýka s nedostatkom potravín.

„WHO je touto situáciou veľmi znepokojená. Vedie totiž k tomu, že mnoho rodín prijíma zúfalé opatrenia, aby prežili,“ uviedla hovorkyňa organizácie Carla Drysdaleová. Medzi rokmi 2010 až 2012 zomrelo v Somálsku na následky hladu približne 250 000 ľudí, z toho polovica detí.

Humanitárna výzva OSN vo výške 1,46 miliardy dolárov pre Somálsko získala v posledných týždňoch viac finančných prostriedkov a teraz je financovaná z 67 percent. Väčšia výzva vo výške 3,01 miliardy dolárov pre Etiópiu dostala približne 960 miliónov dolárov, teda takmer tretinu celkovej sumy.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #sucho #Afrika #hladomor