Srbsko a Kosovo sa dohodli v spore o cestovaní cez spoločnú hranicu

Srbsko a Kosovo prostredníctvom Európskej únie urovnali spor ohľadom pohybu svojich občanov cez spoločnú hranicu, oznámil šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

27.08.2022 20:35
Kosovo, Srbsko, Miroslav Lajčák Foto: ,
Na snímke v popredí sprava osobitný zástupca EÚ pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou Miroslav Lajčák a osobitný predstaviteľ USA pre západný Balkán Gabriel Escobar sa usmievajú počas rozhovorov o zmiernení napätia medzi Srbskom a Kosovom v Mitrovici v Kosove 25. augusta 2022.
debata (6)

Srbsko podľa neho súhlasilo, že držitelia kosovských občianskych preukazov už nebudú potrebovať špeciálne dokumenty na vjazd do Srbska, a Kosovo sa zaviazalo, že voči srbským občanom bude postupovať recipročne.

„Kosovskí Srbi budú mať rovnako ako všetci ďalší občania možnosť voľne cestovať medzi Kosovom a Srbskom len s občianskym preukazom,“ uviedol Borrell. Diplomat doplnil, že ohľadom tejto dohody dostal záruku od kosovského premiéra Albina Kurtiho.

Spor má korene v roku 2008, keď Kosovo s väčšinovo albánskym obyvateľstvom vyhlásilo od Srbska nezávislosť. Srbsko ju však neuznalo a považuje ďalej Kosovo za neoddeliteľnú súčasť svojho územia.

Napätie medzi oboma balkánskymi krajinami sa vyostrilo, keď na prelome júla a augusta Priština ohlásila zámer zaviesť nové pravidlá pre registračné značky srbských automobilov aj pre doklady totožnosti potrebné pre prekročenie hraníc krajiny. Pravidlá chcela uplatňovať od 1. septembra.

Sobotňajšiemu oznámeniu o uzavretí dohody predchádzalo minulý týždeň neúspešné kolo rokovaní v Belehrade. Borrell pri príležitosti tohto rokovania podotkol, že vyriešenie sporu medzi Belehradom a Prištinou a úsilie o mier a stabilitu je dôležité v čase, keď v Európe zúri vojna.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Kosovo