Okolo Taiwanu preplávali americké vojnové lode. Čína bola v pohotovosti

Dve americké vojnové lode preplávali medzinárodnými vodami Taiwanského prielivu. Stalo sa tak prvýkrát od rozsiahleho vojenského cvičenia, ktoré Čína usporiadala po návšteve predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane.

28.08.2022 09:25
americké vojnové lode, USS Chancellorsville Foto:
Americké námorníctvo preplávalo s vojnovými loďami USS Chancellorsville a USS Antietam cez Taiwanský prieliv v nedeľu 28. augusta 2022. Na snímke z roku 2016 je krížnik s riadenými strelami USS Chancellorsville vo Filipínskom mori.
debata (26)

Washington už skôr oznámil, že oblasťou preplávajú jeho lode či preletia jeho lietadlá, uviedla agentúra AFP. Peking uviedol, že je pripravený zareagovať na akúkoľvek provokáciu.

Siedma flotila amerického námorníctva v nedeľu oznámila, že dva jej krížniky „preplávali koridorom v prielive, ktorý sa nachádza mimo výsostných vôd pobrežných štátov“. Manéver podľa americkej armády dokazuje zapojenie Spojených štátov „v prospech slobodného a otvoreného indopacifického regiónu“. Námorníctvo označilo pohyb lodí za „rutinný manéver“.

Čínska armáda uviedla, že pohyb amerických lodí sleduje. Dodala, že jej jednotky sú vo vysokom stupni pohotovosti a sú pripravené reagovať na akúkoľvek provokáciu.

Americké lode oblasťou preplávali prvýkrát od rozsiahleho vojenského cvičenia, ktoré usporiadala Čína pri Taiwane po návšteve predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov na ostrove. Podľa Washingtonu je však cesta Pelosiovej pre Peking len zámienkou, aby na Taiwan zvýšil tlak.

Koordinátor Bieleho domu pre oblasť Indického a Tichého oceánu Kurt Campbell už skôr uviedol, že oblasťou preplávajú americké lode a preletia americké lietadlá. Podľa neho americké jednotky „budú aj naďalej plávať, lietať a pôsobiť všade, kde to medzinárodné právo umožňuje“.

Čína demokratický Taiwan považuje za svoju neoddeliteľnú súčasť a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Peking dlhodobo upozorňuje ostatné štáty, aby nerokovali s taiwanskými činiteľmi, a nebudili tak zdanlivo, že uznávajú samostatnosť ostrova.

Washington udržiava oficiálne diplomatické vzťahy iba s Pekingom, zatiaľ čo oficiálne vzťahy s Taiwanom prerušil v roku 1979. S Taiwanom majú ale Spojené štáty čilé neoficiálne styky a naďalej mu dodávajú zbrane. Tvrdí, že tak robí preto, aby mu pomohli udržať obranyschopnosť.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Taiwan