Scholzov pražský prejav úniou neotrasie, nabáda však k zamysleniu

Pražská prednáška nemeckého kancelára Olafa Scholza o budúcnosti kontinentu Európskou úniou zrejme neotrasie, ponúka však podnety k zamysleniu. Tak okomentovala Scholzovo pondelňajšie vystúpenie na pôde Univerzity Karlovej nemecká verejnoprávna televízia ZDF. Magazín Der Spiegel sa domnieva, že šéf najmocnejšej krajiny EÚ v Prahe prepásol príležitosť. Naopak podľa mediálnej skupiny RND prejav znamená tresk, hoci nebol až taký úderný ako ten francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na parížskej Sorbonne v roku 2017.

30.08.2022 11:30
Olaf Scholz Foto: ,
Nemecký kancelár Olaf Scholz počas prednášky v priestoroch Karlovej univerzity v Prahe 29. augusta 2022.
debata (11)

ZDF poznamenala, že poprední štátnici si radi vyberajú slávne univerzity na svoje zásadné prejavy, čo urobili napríklad niekdajší americký prezident Barack Obama v Káhire, Macron na Sorbonne či bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová na Harvarde. „Zásadný prejav spolkového kancelára Olafa Scholza o európskej politike možno vzbudil vo svete menší záujem ako napríklad Obamova reč v Káhire v roku 2009. Niektorí však možno preto počúvali pozorne. Olaf Scholz totiž v prejave predstavil veľké reformy v EÚ,“ uviedla televízia.

„Európou to určite neotriaslo. Ale Olaf Scholz poskytol podnety k zamysleniu, prepojil staré témy s novou situáciou, ním vyhláseným prelomom doby, a novo ich formuloval. Teraz neostáva ako počkať, či tento obrat doby predsa len vyvolá impulz, aby sa presadilo aspoň pár návrhov,“ dodala ZDF.

Nemecký kancelár Olaf Scholz prichádza na...
Nemecký kancelár Olaf Scholz (vľavo) a český...
+5Nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a český...

Der Spiegel uviedol, že Scholz nie je žiadny rečník, akým bol Cicero. „Nie je to ani (bývalý americký prezident) John F. Kennedy alebo (niekdajší americký kazateľ) Martin Luther King. Vášnivé, burcujúce a strhujúce prejavy nie sú kancelárovou parketou,“ napísal magazín. Napriek tomu sa podľa neho očakávalo, že sa Scholz odváži k niečomu vecnému. „Napríklad k neprikrášlenej analýze súčasného stavu EÚ. K iniciatívam, ktoré by Európu v najbližších mesiacoch či dokonca rokoch formovali. K svojej vízii. Ale dopadlo to bohužiaľ inak,“ uviedol Der Spiegel.

Olaf Scholz Čítajte viac Scholz navrhuje nový systém protivzdušnej obrany pre Európu

Podľa magazínu sa Scholz pri konkrétnych návrhoch venoval skôr taktickým otázkam a nehovoril o víziách, pri problémových analýzach sa držal späť a vyjadroval sa taktne. Jasne tiež nepovedal, či bude Nemecko v budúcnosti brániť platbám z fondov EÚ tým krajinám, ktoré porušujú zásady právneho štátu, uviedol Der Spiegel. Poznamenal, že Scholz mal príležitosť v Prahe vysvetliť, ako Nemecko, najmocnejší únijný štát, plánuje postupovať, aby sa Európska únia presadila vo svete. „Túto šancu prepásol,“ dodal Der Spiegel.

Kladne Scholzov výstup naopak hodnotí mediálna skupina RND, ktorá však uznáva, že zvučnosť prejavu zaostala za Macronovou prednáškou na Sorbonne. „Napriek tomu ale bolo počuť ranu. A bolo by dobré, keby v týchto krízových časoch rýchlo neutíchla,“ uviedla RND. Podľa nej kancelár v zahraničí vystupuje sebavedome a s odhodlaním postaviť sa do čela.

„Požiadavkou na spoluprácu v obrane a zbrojení sa Scholz k Macronovi priblížil. Nová Európa potrebuje ale oveľa viac ako nemecko-francúzsku os. Potrebuje silný východozápadný motor. A Scholz je práve pri tom, aby ho naštartoval,“ dodala RND.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Olaf Scholz