Búranie sovietskych pamätníkov v Pobaltí je rusofóbia, uviedla Moskva

Rusko tvrdo odsúdilo rozhodnutie vlád pobaltských štátov zbúrať sovietske pamätníky, ktoré urobili v reakcii na inváziu Moskvy na Ukrajinu a v snahe odpútať sa od sovietskej minulosti. Ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že likvidácia pamätníkov je prejavom "rusofóbie pobaltských režimov", napísala agentúra TASS.

30.08.2022 12:20
Lotyšsko / Riga / Pamätník / Sovietska éra / Foto: ,
Bariéry pred pamätníkom zo sovietskej éry v Parku víťazstva v lotyšskej metropole Riga 22. augusta 2022
debata (127)

„Bezprecedentná, dokonca takmer fašistická kampaň pobaltských vlád za barbarskú masovú demoláciu pamätníkov sovietskych vojakov-osloboditeľov, za obťažovanie a diskrimináciu vlastnej ruskojazyčnej populácie (…) už dávno prekročila zdravý rozum a ľudskosť,“ uviedlo v ostro písanom vyhlásení ruské ministerstvo zahraničia. Správanie pobaltských štátov je podľa neho neprijateľné a ovplyvní vzájomné vzťahy s týmito krajinami, „ktoré sú už tak v úplnom úpadku“.

Lotyšsko zámer zbúrať takmer 300 sovietskych pamätníkov oznámilo na začiatku júla. Pomníky sovietskych vojakov chce zlikvidovať do konca októbra. Zďaleka najväčší a najkontroverznejší z pamätníkov je v Rige, ktorého časť dosahovala výšku 79 metrov. Mohutný obelisk už minulý týždeň strhla demolačná čata.

Pamätníky v krajine sú podľa niektorých symbolom sovietskej okupácie pobaltskej krajiny a tiež symbolom Ruska ako nástupcu Sovietskeho zväzu. V Lotyšsku však žije početná ruská menšina, ktorá sa pri pamätníku každoročne stretávala 9. mája, keď Rusko oslavuje víťazstvo nad nacistickým Nemeckom.

O demolácii sovietskych pamätníkov rozhodlo na začiatku augusta aj Estónsko. Pred dvoma týždňami potom úrady z ruskojazyčného mesta Narva odstránili kontroverznú repliku tanku, ktorá pripomínala životy padlých sovietskych vojakov. Proti odstráneniu pamätníka sa predtým vyslovila radnica Narvy, kde je vyše 90 percent obyvateľov etnických Rusov.

127 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #rusofóbia