Ukrajina láka Rusov na drevené makety raketometov HIMARS

Ukrajinská armáda používa na zmätenie ruských Ozbrojených síl drevené makety raketometov HIMARS, ktoré potom na ich zničenie plytvajú drahé strely s plochou dráhou letu.

30.08.2022 17:32
HIMARS Foto:
Americký salvový raketometný systém HIMARS
debata (55)

S odvolaním sa na nemenovaných vysoko postavených ukrajinských a amerických predstaviteľov o tom píše denník The Washington Post, ktorý analyzoval fotografie falošných cieľov používaných na Ukrajine.

Podľa The Washington Post sú makety síce drevené, ale pre ruské výzvedné drony poskytujúce informácie o ich rozmiestnení vojenským lodiam v Čiernom mori sú od tých skutočných nerozlíšiteľné. Po niekoľkých týždňoch nasadenia na bojisku falošné raketomety zasiahlo najmenej desať ruských striel s plochou dráhou letu Kalibr. Ukrajina sa preto podľa nemenovaného miestneho zdroja amerického denníka rozhodla, že bude drevených makiet vyrábať viac.

Video
Ukrajinci zúfalým Rusom: HIMARS-y ste netrafili. Zahráme vám Metallicu.

The Washington Post ďalej píše, že nasadenie makiet raketových systémov je jednou z taktík, ktoré ukrajinská armáda vyvinula pri obrane proti väčšej a lepšie vyzbrojenej ruskej armády. Likvidácia týchto replík tak môže pomôcť vysvetliť informácie ruskej strany o úspechoch pri zneškodňovaní vojenskej techniky poskytovanej Ukrajine zo Západu. „Tvrdí, že zasiahli viac systémov HIMARS, než sme (na Ukrajinu) vôbec poslali,“ poznamenal istý americký diplomat.

Podľa The Washington Post dôkladnosť, s akou Ukrajina pristupuje k ochrane raketometov HIMARS, potvrdzuje ich dôležitosť v bojoch. Predpokladá sa, že vďaka nim sa podarilo zabrzdiť ruský postup na východnej a južnej Ukrajine a zasiahnuť stovky pre Rusov významných cieľov, ako sú sklady zbraní, logistické a podporné strediská, povedal nemenovaný americký činiteľ.

Americké ministerstvo obrany uvádza, že Ukrajine poskytlo 16 salvových raketometov HIMARS, ďalší spojenci jej potom dodali raketové systémy M270, ktoré fungujú na podobnom princípe. The Washington Post podotýka, že nie je možné nezávisle overiť, koľko z nich ukrajinská armáda môže stále používať a koľko, ak také sú, Rusi pri svojich útokoch zničili.

Video
Ako strieľa a ničí HIMARS. Rusi majú z americkej zbrane strach.

Americký denník pripomína, že používanie makiet v ozbrojených konfliktoch nie je ničím novým. Rusko má napríklad nafukovacie stíhačky MiG-31a makety protilietadlových raketových systémov S-300.

Napodobeniny tankov a ďalších vojenských cieľov používala armáda bývalej Juhoslávie počas vojny v Kosove proti silám NATO. Túto taktiku používali aj Spojenci pred vylodením v Normandii počas druhej svetovej vojny.

HIMARS Čítajte viac Ruská vojna a HIMARS-y: Rozhodujú USA o tom, čo môžu Ukrajinci zasiahnuť?
55 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #HIMARS