Fínsko uzatvorí časť kľúčovej diaľnice pre letecké manévre

Fínsko v septembri na týždeň čiastočne uzatvorí jednu zo svojich hlavných diaľnic. Fínske vzdušné sily totiž budú nacvičovať vzlety a pristátia na tejto cestnej komunikácií, ktorá bola navrhnutá tak, aby v čase vojny mohla slúžiť aj ako pristávacia dráha. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

31.08.2022 08:36
debata

„Vzdušné sily pravidelne cvičia mimo svojich domovských základní, aby v prípade potreby boli schopné rýchlo rozmiestniť lietadlá po celej krajine,“ uviedli fínske vzdušné sily vo vyhlásení.

Do vojenského cvičenia sa zapojí 200 príslušníkov armády, fínske stíhačky F/A-18 Hornet americkej výroby, cvičné lietadlo Hawk Mk 51 a iné vojenské lietadlá. Manévre sa uskutočnia posledný septembrový týždeň.

Uzatvorený bude 4,5 kilometrový úsek diaľnice E75 na juhu Fínska. Každodenne tak bude musieť približne 7 000 vozidiel absolvovať hodinovú obchádzku, uviedol Jari Mikkonen, regionálny manažér Centra pre ekonomický rozvoj, dopravu a životné prostredie.

Desaťročia na diaľnici necvičili

Na fínskych diaľniciach sa po celej krajine nachádza asi 20 úsekov, ktoré boli navrhnuté tak, aby na nich mohli v prípade potreby pristávať lietadlá. Tieto úseky boli zväčša vybudované v čase studenej vojny v 60. a 70. rokoch minulého storočia.

bonn3 vrtula 5x Čítajte viac Veľké spájanie síl na severe. Vietor má odfúknuť závislosť na Putinovom plyne

Fínska armáda však už desaťročia nenacvičovala na spomínanej hlavnej diaľničnej komunikácii spájajúcej juh a sever krajiny, aby nenarušila tamojšiu dopravu.

Táto severská krajina v posledných mesiacoch výrazne zvýšila počet svojich vojenských cvičení. V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu tiež požiadala o členstvo v Severoatlantickej aliancii.

Fínsko, ktoré sa počas druhej svetovej vojny bránilo invázii armády Sovietskeho zväzu, sa už celé desaťročia pripravuje na možnú agresiu zo strany Ruska, píše Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #vojenské cvičenie