Zelenskyj udelil štátne vyznamenania dvom českým ministrom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj udelil štátne vyznamenania českej ministerke obrany Jane Černochovej a českému ministrovi zahraničných vecí Janovi Lipavskému.

31.08.2022 13:42
Volodymyr Zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas osláv Dňa štátnej vlajky Ukrajiny v Kyjeve, 23. augusta 2022
debata (13)

Českú ministerku obrany Zelenskyj vyznamenal Rádom kňažnej Oľgy II. triedy. Udelil jej ho za osobnú zásluhu na posilnenie medzištátnej spolupráce a podporu štátnej zvrchovanosti a územnej integrity Ukrajiny, píše sa vo vyhlásení ukrajinskej prezidentskej kancelárie.

„Som nesmierne poctená a vnímam to aj ako ocenenie všetkým kolegom z (ministerstva obrany), ktorí na podpore Ukrajiny tvrdo pracujú,“ napísala na twitteri Černochová.

Zelenskyj Rádom za zásluhy I. triedy vyznamenal aj českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského, podľa ktorého ide o „ocenenie celej českej diplomacie“. Rád za zásluhy III. triedy si tiež vyslúžili námestník ministerky obrany Tomáš Kopečný a poradca premiéra Petra Fialu Tomáš Pojar.

Česká republika podporuje Ukrajinu, ktorá čelí od 24. februára invázii ruských vojsk, nielen diplomaticky. Kyjevu poskytla aj vojenský materiál v hodnote 3,8 miliardy českých korún (takmer 155 miliónov eur).

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Volodymyr Zelenskyj #štátne vyznamenania #Jana Černochová #Jan Lipavský