FBI našla v Trumpovom sídle desiatky prázdnych zložiek pre tajné spisy

Agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) našli pri augustovej prehliadke floridského sídla bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa desiatky prázdnych zložiek pre tajné dokumenty. Uviedla to v piatok agentúra AP s odvolaním sa na podrobnejší zoznam zhabaných vecí.

02.09.2022 21:40 , aktualizované: 22:32
Trump FBI dokumenty Foto: ,
Na snímke zverejnenej americkým ministerstvom spravodlivosti stránky zo súpisu zaisteného materiálu FBI z domovej prehliadky u bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa vo Washingtone 2. septembra 2022.
debata (2)

Vyšetrovatelia tiež zabavili vyše stovku dokumentov v rôznych stupňoch utajenia. Bývalý americký prezident čelí podozreniu, že po konci svojho mandátu si ponechal dokumenty, ktoré mal odovzdať americkému Národnému archívu či iným úradom.

Vyšetrovatelia FBI pri augustovej prehliadke v Trumpovom floridskom sídle Mar-a-Lago našli vyše 40 zložiek pre tajné dokumenty, ktoré ale nič neobsahovali. Podľa agentúry AP tak vzniká otázka, kde skončili spisy, ktoré zložky pôvodne obsahovali.

FBI zabavila tiež stovku dokumentov v stupni utajenia dôverné, tajné a prísne tajné. FBI si tiež odniesla 10 000 vládnych dokumentov, ktoré ale nepodliehali utajeniu. Súpis zhabaných vecí však ďalej obsah týchto spisov nespresňuje. Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že zhabané veci poslúžia na vyhodnotenie ďalšieho postupu vo vyšetrovaní.

Trump Mar-A-Lago Čítajte viac Trump tvrdí, že FBI mu počas razie v jeho sídle ukradla tri cestovné pasy

Trump ani jeho právnici dnešné informácie nekomentovali. Bývalý prezident však odmieta, že by sa dopustil akéhokoľvek protiprávneho konania.

Úrady sa snažili získať od Trumpa tajné a vládne dokumenty už v máji minulého roku. Tento rok Národný archív získal niekoľko desiatok škatúľ, kde boli aj utajované spisy. Zo žiadosti FBI pre získanie povolenia na domovú prehliadku vyplýva, že sa vyšetrovatelia domnievali, že bývalý prezident neodovzdal všetky písomnosti. Prehliadka mala tiež prispieť k objasneniu toho, kto a ako s dokumentmi nakladal.

Vyšetrovanie ministerstva spravodlivosti sa týka takzvaných prezidentských záznamov, ktoré mal Trump odovzdať Národnému archívu po odchode z Bieleho domu. Ide o oficiálne dokumenty, s ktorými prišiel do styku Trump či jeho blízki spolupracovníci, ale aj napríklad exprezidentovu e-mailovú korešpondenciu.

Ministerstvo vyšetruje možné porušenie troch zákonov, okrem iného zákona o špionáži, ktorý zakazuje držanie informácií o národnej obrane, zákone o zatajovaní, ničení alebo falšovaní záznamov s úmyslom mariť vyšetrovanie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #FBI #Donald Trump