Predvolebnej kampani vo Švédsku dominuje otázka zločinu, gangov a kriminality

Nadchádzajúcim parlamentným voľbám vo Švédsku dominuje téma práva a poriadku, ktorú do popredia vytlačili čoraz častejšie incidenty zahŕňajúce streľbu a kriminalitu gangov. Informuje o tom portál Politico s tým, že to vyplýva z nedávneho prieskumu Göteborskej univerzity.

05.09.2022 11:59
Anderssonová Foto:
Švédska premiérka Magdalena Anderssonová hovorí s novinármi na palube autobusu sociálnych demokratov smerujúceho do mesta Norrtälje, kde bude viesť kampaň pred voľbami vo Švédsku.
debata (19)

Rok 2022 sa zrejme stane vo Švédsku najsmrteľnejším z hľadiska násilností. Podľa štatistík k polovici augusta tento rok vo Švédsku zomrelo v dôsledku streľby 44 ľudí a 66 utrpelo zranenia. Za celý rok 2021 zomrelo 45 ľudí a 115 bolo zranených. Najväčší podiel mŕtvych – 21 – má Štokholm, po ňom nasleduje región mesta Malmö s 11, ale najmenej jedno úmrtie v dôsledku streľby má každý zo siedmych regiónov, ktoré tvoria túto škandinávsku krajinu.

Zomreli na ihrisku

Jedným z takýchto incidentov je prípad z augusta, keď ženu a dieťa zasiahli zablúdené projektily z prestrelky, pravdepodobne medzi konkurenčnými gangmi, pri ihrisku v meste Eskilstuna. Park sa nachádza na predmestí Arby, kde sídli miestny drogový gang, ktorý je podľa úradov v smrteľnom konkurenčnom boji so skupinou z niekoľko kilometrov vzdialeného predmestia Skiftinge.

Švédsko Malmö Streľba Čítajte viac Zo streľby v nákupnom centre v Malmö je podozrivý 15-ročný mladík

Koncom augusta premiérka Magdalena Anderssonová vystúpila so starostom Eskiltuny, jej kolegom zo Švédskej sociálnodemokra­tickej strany Jimmym Janssonom, pred tamojšou radnicou a vyjadrila pohoršenie nad spomenutou streľbou blízko parku. Poukázala pritom na sprísnenie trestov pre členov zločineckých skupín, ktoré vláda zahrnula v nedávnom 34-bodovom pláne na boj proti organizovanému zločinu. Uznala však tiež, že je potrebné urobiť viac aj pre zastavenie verbovania mladých členov gangov, aby nahradili starších väznených zločincov.

Voľby sa uskutočnia 11. septembra. Očakáva sa tesný súboj medzi stranami podporujúcimi Magdalenu Anderssonovú a tými, ktoré podporujú jej hlavného oponenta, lídra stredopravej Umiernenej strany Ulfa Kristerssona. Opozícia kritizuje vládu, že jej „mäkký“ prístup k zločinu umožnil gangom terorizovať komunity ako Arby alebo, že sa jej nepodarilo dosiahnuť cieľ do roku 2024 naverbovať o 10-tisíc viac policajtov ako v roku 2016. Svoju kampaň opozícia vedie aj pod heslami, že dá Švédsko do poriadku a bude bojovať proti zločinu.

švédsko teroristický útok Čítajte viac Pri streľbe vo švédskom meste Örebro zahynuli dvaja ľudia
19 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #trestná činnosť