Inšpekcia MAAE potvrdila poškodenia v blízkosti reaktorov v Záporožskej elektrárni

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu v pondelkovej v správe o jadrovej bezpečnosti na Ukrajine, kde zverejnila aj výsledky svojej inšpekcie v Záporožskej jadrovej elektrárni, vyzvala na ukončenie bojov v okolí juhukrajinskej atómovej elektrárne a jeho okolia.

06.09.2022 16:58 , aktualizované: 19:40
grossi MAAE Foto: ,
Na snímke v popredí generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi po návrate z prvej návštevy ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne na letisku vo Viedni 2. septembra 2022
debata (30)

Inšpekcia podľa správy zaznamenala škody v blízkosti reaktorov aj poškodenú infraštruktúru. MAAE uvádza, že jej inšpektori v elektrárni potvrdili prítomnosť ruských vojakov a vojenských vozidiel a vybavenia.

MAAE tiež odporučila zabezpečiť lepšie podmienky pre ukrajinských zamestnancov, ktorí pod ruským dohľadom zariadenia udržiavajú v prevádzke. „Súčasná situácia je v tejto významnej jadrovej elektrárni neudržateľná,“ píše sa v správe.

„Okamžite by sa malo zastaviť ostreľovanie v areáli a jeho okolí, aby sa zabránilo ďalším škodám na elektrárni a súvisiacich zariadeniach a aby sa zabezpečila bezpečnosť zamestnancov a zachovala fyzická integrita elektrárne,“ uvádza sa v správe. „To vyžaduje súhlas všetkých zapojených strán so zriadením ochranného pásma jadrovej bezpečnosti a zabezpečenia okolo ZNPP,“ dodala MAAE.

Rusko prevzalo kontrolu nad Záporožskou jadrovou elektrárňou (ZNPP) krátko po začatí invázie na Ukrajinu tento rok vo februári. Inšpektori MAAE do zariadenia prišli minulý týždeň na niekoľkodňovú misiu pre obavy o bezpečnosť tejto najväčšej európskej jadrovej elektrárne. Na mieste zostali dvaja odborníci agentúry. Kyjev aj Moskva sa vzájomne obviňujú z ostreľovania areálu a z útokov v jeho blízkosti a odmietajú, že by na zariadenie útočili.

Ukrajina Záporožie MAAE elektráreň Čítajte viac Inšpektori MAAE skontrolovali v Záporožskej elektrárni všetko, o čo požiadali

Dôkazy o škodách podľa správy videli aj inšpektori, podľa ktorých ostreľovanie poničilo okrem iného budovu so skladom jadrového paliva a jadrového odpadu. Odborníci tiež boli svedkami ostreľovania a napríklad 3. septembra sa museli evakuovať do prízemia jednej z budov.

Poškodené sú aj cesty, strechy, steny a okná niektorých budov a nadjazd spájajúci bloky. Kontrola zaznamenala aj najrôznejšie opravné práce, ďalšie ale podľa nej budú potrebné.

„(Inšpekcia) s obavami poukázala na to, že ostreľovanie mohlo zasiahnuť stavby, systémy a jednotlivé vybavenie súvisiace so zabezpečením a mohlo mať významné bezpečnostné dopady, spôsobiť stratu životov a zranenia zamestnancov,“ uvádza sa v správe. Šéf MAAE Rafael Grossi, ktorý misiu viedol a záporožské zariadenie s ňou minulý týždeň navštívil, uviedol, že skoršie útoky síce zatiaľ nespôsobili jadrovú krízu, ale predstavujú neustále nebezpečenstvo.

Grossi ešte v utorok so zisteniami inšpekcie oboznámi aj Bezpečnostnú radu OSN, píše agentúra AP.

Ukrajinskí aj západní predstavitelia v predchádzajúcich týždňoch hovorili aj o umiestnení vojenských jednotiek a vojenského vybavenia v areáli elektrárne. Britské ministerstvo obrany alebo americké ministerstvo zahraničia uviedli, že Rusko zariadenie používa ako ochranný štít. Kyjev varoval, že Moskva na mieste skladuje zbrane.

„Tím (MAAE) zaznamenal prítomnosť ruských vojakov, vozidiel a vybavenia na rôznych miestach Záporožskej jadrovej elektrárne, vrátane niekoľkých vojenských nákladných vozidiel na prízemí v turbínových sálach bloku jedna a dva,“ píše MAAE v správe. V turbínových sálach urobila inšpekcia aj fotografie vozidiel.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu #vojna na Ukrajine #Záporožská jadrová elektráreň