Juh Francúzsko zažil prudké búrky, ulice aj autá zostali pod vodou

V okolí miest Nîmes a Montpellier na juhu Francúzska v noci na dnešok počas necelých dvoch hodín spadlo 135 milimetrov zrážok. Toľko vody tu podľa meteorológov obvykle naprší za mesiac a pol. Voda zostala stáť v uliciach mesta, zaplavené sú obchody aj autá. Podľa stanice BFM TV zatiaľ nie sú hlásené žiadne zranenia a dážď nad ránom ustal.

07.09.2022 11:53
debata

V Nîmes počas noci cez 400 hasičov zasahovalo u zhruba 50 prípadov, museli tiež zachraňovať 15 ľudí, ktorí uviazli v zatopených automobiloch uprostred cesty a neboli schopní sa vlastnými silami z vozidiel dostať. Červený kríž v centre mesta zriadil núdzové miesto pre prespatie a staral sa o postihnutých motoristov aj ďalších obyvateľov.

Nočná búrka bola podľa meteorológov extrémne silná, na letisku v Montpellier namerali nárazy vetra s rýchlosťou 100 kilometrov za hodinu.

Nad Stredozemným morom sa podľa predpovedí formuje ďalšia výrazná oblačnosť, ktorá do departementu Gard v najbližších hodinách opäť prinesie silné zrážky. V Garde aj v susedných departementoch Hérault a Vaucluse platí oranžová výstraha pred silným dažďom, povodňami a búrkami.

ekotitulka black Čítajte viac Klimatická výzva - úloha pre politikov či jednotlivca?
debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #búrka