Erdoganova priorita: Úrad pre náboženské otázky dostane viac ako ministerstvá

Turecký úrad pre náboženské záležitosti (Diyanet) dostane budúci rok zo štátneho rozpočtu viac peňazí ako ministerstvo vnútra. Informoval o tom turecký opozičný server Ahval. Pripomenul tiež, že krajina budúci rok oslavuje sté výročie vzniku Tureckej republiky a čakajú ju aj prezidentské a parlamentné voľby.

07.09.2022 12:26
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
debata

Z trojročného finančného rámca, ktorý turecká vláda oznámila cez víkend, vyplýva, že štátny úrad Diyanet dostane z rozpočtu budúci rok 35,9 miliardy tureckých lír (takmer dve miliardy eur) a ministerstvo vnútra, pod ktorého spadá polícia, 32,6 miliardy lír (1,8 miliardy eur). Z rozpočtu pritom úrad pre náboženské záležitosti dostane asi o 57 percent viac ako tento rok. Menej ako Diyanet dostane sedem ministerstiev, vrátane rezortu zahraničia, kultúry a turistiky, priemyslu či životného prostredia.

Recep Tayyip Erdogan Čítajte viac Erdogan hrozí Grécku: Narušte znovu náš vzdušný priestor a zaplatíte

Vláda prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý v Turecku vládne od roku 2003 (najprv bol premiérom, od roku 2014 je prezidentom), podľa serveru Ahval zvyšuje aj výdavky na školstvo a náboženské školy. Rozpočet ministerstva školstva na budúci rok má byť 435,3 miliardy lír (vyše 24 miliárd eur), a je tak o viac ako tretinu vyšší ako rozpočet pre ministerstvo zdravotníctva.

Vláda prezidenta Erdogana je v posledných niekoľkých rokoch kritizovaná za čoraz väčší príklon k islamizmu, ktorý podľa minuloročnej britsko-izraelskej štúdie stále viac preniká aj do tureckých učebníc. V krajine sa tiež stavajú stále nové mešity a mešitou sa na základe Erdoganovho dekrétu predvlani stala aj preslávená istanbulská dominanta – chrám Božej múdrosti (Hagia Sofia), ktorý bol skoro deväťdesiat rokov múzeom.

Hagia Sofia Čítajte viac Na chráme Hagia Sofia svieti nápis Niet Boha okrem Alaha
debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan