Nemecká CDU prvýkrát v histórii odhlasovala kvóty na zastúpenie žien na vysokých postoch

Nemecká Kresťanskodemokratická únia (CDU) prvýkrát vo svojej histórii zavádza kvóty na pôsobenie žien vo vedúcich pozíciách. Do roku 2025 by malo byť zastúpenie žien a mužov vyrovnané. Rozhodnutie bolo prijaté na v sobotu sa končiacom zjazde strany.

10.09.2022 11:40
debata (11)

Za nové pravidlá sa vyslovilo 559 straníkov, proti hlasovalo 409, informuje agentúra AFP. Predpokladá sa, že budúci rok obsadia ženy tretinu vedúcich pozícií na miestnej a národnej úrovni, od roku 2024 potom budú mať ženy 40-percentné zastúpenie a v polovici roka 2025 50-percentné.

To isté sa bude týkať kandidátnych listín a prvých desiatich miest na nich pre miestne, štátne a európske voľby.

Podľa agentúry AFP sa CDU zaoberá otázkou zastúpenia žien niekoľko rokov. Annegret Krampová-Karrenbauerová, ktorá stranu viedla v rokoch 2018 až 2021, narážala v snahe zvýšiť podiel žien vo vedení na odpor v strane, ktorá vznikla po vojne a v ktorej najvyššie posty zaujímali muži.

Tiež na zjazde v Hannoveri sa okolo veci viedla živá debata, mnohí delegáti boli proti zavedeniu kvót, pretože to môže znamenať dosadzovanie ľudí podľa umelých pravidiel a nie podľa schopností.

Predseda Friedrich Merz bol za zavedenie nového pravidla a argumentoval tým, že „viac ako päťdesiat percent voličov sú ženy“.

CDU je v opozícii, ale vedie teraz prieskumy a počíta s návratom k moci po voľbách v roku 2025, píše AFP.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #CDU