Vo švédskych voľbách podľa odhadov tesne vedie vládny stredoľavý blok

V parlamentných voľbách vo Švédsku podľa odhadov zvíťazil stredoľavý blok existujúcej premiérky Magdalény Anderssonovej. Predbežné výsledky volieb budú známe až v stredu, aj keď sa očakávali už v noci z nedele na pondelok. Dôvodom je, že volebné komisie musia sčítať hlasy zo zahraničia.

11.09.2022 20:50 , aktualizované: 12.09.2022 05:40
Švédsko, voľby Foto: ,
Ľudia hlasujú vo volebnej miestnosti v Štokholme 11. septembra 2022.
debata (5)

Podľa projekcie zverejnenej po zatvorení volebných miestností by stredoľavý blok získal 50,6 percenta hlasov, opozičná pravicová aliancia potom 48 percent, uviedla súkromná stanica TV4.

Podľa prieskumu, ktorý zverejnila verejnoprávna stanica SVT, dopadli voľby ešte tesnejším rozdielom. Podľa neho by stredoľavý blok mal 49,8 percenta hlasov a pravicová opozícia 49,2 percenta. V parlamente, ktorý má 349 kresiel, takýto rozdiel zodpovedá zhruba jednému až trom poslancom. Podľa exit pollu pre televíziu SVT by mal ľavicový blok v parlamente tesnú prevahu 176 kresiel nad 173 kreslami pravice.

Zatiaľ síce nie je isté, ktorý z táborov bude mať väčšinu v parlamente, u voličov si však jednoznačne polepšila hlavne populistická a protiimigračná strana Švédski demokrati. Tá získala v roku 2018 v minulých voľbách 13 percent hlasov, teraz podľa odhadov okolo 20 percent. To z nej robí druhú najsilnejšiu stranu po sociálnych demokratoch.

O kreslá v 349-člennom švédskom parlamente, čiže Riksdagu, sa uchádza osem strán. Patria k jednému z dvoch hlavných blokov – jeden má štyri ľavicové strany a druhý štyri konzervatívne strany.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko