Ruskí činitelia potichu presúvajú svoje rodiny z Krymu, tvrdí Kyjev

Predstavitelia ruskej správy a ruskí armádni velitelia sa snažia z polostrova Krym nenápadne presunúť svoje rodiny a predávajú tam svoje nehnuteľnosti. Tvrdí to ukrajinská vojenská rozviedka HUR, podľa ktorej k tomu Rusov nútia úspechy ukrajinských síl, ktoré vedú protiofenzívu na severovýchode a juhu krajiny.

14.09.2022 09:18
Ukrajina Krym výbuchy dym Foto:
Dym stúpa po výbuchu dočasného muničného skladu ruskej armády v blízkosti obce Majske v okrese Džankoj na Krymskom polostrove.
debata (80)

Rusko v roku 2014 ukrajinský polostrov pripojilo k svojmu územiu, čo Kyjev a Západ považujú za porušenie medzinárodného práva. Napísal o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

„Napriek tomu, že obyvateľstvo je ubezpečované o bezpečnosti pobytu na polostrove, predstavitelia okupačnej správy Krymu, pracovníci ruskej tajnej služby FSB a velitelia niektorých armádnych jednotiek sa snažia predať svoje byty alebo domy a urýchlene dostať svojich príbuzných z polostrova a zároveň to utajiť pred svojimi podriadenými,“ vyhlásil. Uviedla ukrajinská rozviedka.

Ukrajina Rusko Charkovská oblasť uarus Čítajte viac Jastrabi po porážkach tlačia Putina do totálnej vojny

Okupačné úrady na polostrove sa však podľa ukrajinskej rozviedky zároveň snažia obmedziť predaj nehnuteľností a zaviedli tiež obmedzenie pohybu cez Kerčský most, ktorý spája okupovaný polostrov s Ruskom. Ruská správa sa okrem toho snaží rôznym spôsobom blokovať prístup ľudí k informáciám o postupe ukrajinských vojakov.

Ukrajinská armáda v posledných týždňoch podniká protiofenzívu na severovýchode krajiny a tiež na juhu v Chersonskej oblasti, ktorá susedí s Krymom. Južné operačné velenie ukrajinskej armády v noci na dnes oznámilo, že ukrajinské sily postúpili na južný front o 12 kilometrov, dobyli späť vyše 500 kilometrov štvorcových okupovaného územia a 13 osád.

VIDEO: Na Ukrajine sa začala žatva ruských tankov.

Video

V auguste na Kryme poničili explózie viaceré vojenské objekty, vrátane letísk a muničných skladov. Ruské úrady najprv pripisovali tieto incidenty nedodržanie predpisov požiarnej bezpečnosti, neskôr pripustili možnosť sabotáže. Proruské úrady v Sevastopole, najväčšom meste na polostrove, opakovane informovali o zostrelení dronov protivzdušnou obranou. Podľa jedného z exilových vodcov krymských Tatárov Refata Čubarova narazil v auguste v Sevastopole dron priamo do budovy veliteľstva ruskej Čiernomorskej flotily.

Igor Strelkov Čítajte viac "Kretenizmus" našich generálov. Rus tvrdo kritizuje velenie
80 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Krym #vojna na Ukrajine