Scholz prelomil diplomatické ticho a zavolal Putinovi. Požaduje stiahnutie ruských vojsk z Ukrajiny

Nemecký kancelár Olaf Scholz si v utorok po mnohých týždňoch telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. V 90-minútovom rozhovore naliehal na čo najrýchlejšie diplomatické riešenie ruskej vojny na Ukrajine stavajúce na pokoji zbraní, úplnom stiahnutí ruských jednotiek a rešpektovaní územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny.

14.09.2022 12:00
scholz Foto:
debata (91)

Oznámil to podľa agentúry DPA hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit. Putin potom podľa vyjadrenia Kremľa v telefonáte obvinil ukrajinské sily, že ostreľujú mestá na ukrajinskom Donbase.

Rozhovor medzi Scholzom a Putinom bol podľa hovorcu nemeckej vlády venovaný ruskej vojne proti Ukrajine a jej následkom. „Spolkový kancelár zdôraznil, že akékoľvek ďalšie kroky Ruska vedúce k anexiám by nezostali bez odpovede a neboli by za žiadnych okolností uznané,“ uviedol Hebestreit vo vyhlásení.

Šéf nemeckej vlády v telefonáte tiež zdôraznil potrebu zabezpečiť bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne a vyzval Putina, aby naďalej plne realizoval dohodu o vývoze ukrajinského obilia. Rusko túto dohodu opakovane kritizovalo a minulý týždeň varovalo, že by ju nemuselo v novembri predĺžiť. Aj v utorňajšom telefonáte Putin svojmu nemeckému kolegovi podľa vyjadrenia Kremľa oznámil, že dohoda dostatočne nerieši obnovenie exportu ruskej poľnohospodárskej produkcie a hnojív z Ruska.

celiakia, lepok, obilie Čítajte viac Vývoz obilia z Ukrajiny a Ruska sa zvýšil, ruské hnojivá však chýbajú

Putin okrem toho v telefonickom rozhovore hovoril o údajnom porušovaní medzinárodného práva zo strany Ukrajiny. „Vladimir Putin upozornil spolkového kancelára na hrubé narúšanie humanitárneho práva ukrajinskou stranou, na neustále ostreľovanie miest na Donbase, v dôsledku ktorého zomierajú civilisti,“ citovala agentúra TASS tlačové oddelenie Kremľa. Ukrajina sa od februára bráni ruskej agresii. Tvrdé boje sa zvádzajú práve o oblasť Donbasu, ktorá hraničí s Ruskom. Kyjev mnohokrát obvinil ruské sily z ostreľovania, pri ktorom zomreli civilisti.

Ruský prezident tiež odmietol obvinenia, že Rusko bráni v prístupe k vojnovým zajatcom. „Ruská strana poskytuje Medzinárodnému výboru Červeného kríža prístup k vojnovým zajatcom, kým Kyjev tak nerobí,“ vyhlásil Putin. Šéfka misie OSN monitorujúcej humanitárnu situáciu na Ukrajine Matilda Bognerová minulý týždeň uviedla, že Rusko bráni v prístupe k vojnovým zajatcom a niektoré z nich mučí.

VIDEO: Na Ukrajine sa začala žatva ruských tankov.

Video

Scholz a Putin sa podľa nemeckého vládneho hovorcu dohodli, že zostanú v kontakte. Podľa agentúry TASS spolu predtým hovorili naposledy na konci mája. Vtedajšieho hovoru sa zúčastnil tiež francúzsky prezident Emmanuel Macron. Šéf Elyzejského paláca si s Putinom znovu telefonoval aj cez uplynulý víkend.

Ukrajina Rusko Charkovská oblasť uarus Čítajte viac Jastrabi po porážkach tlačia Putina do totálnej vojny
91 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Olaf Scholz