Putinov kuchár hľadá vojakov medzi väzňami

Väzni v Rusku dostávajú na výber: ešte dlhé roky za mrežami alebo rýchly odchod na front s vidinou omilostenia. Mozgom náboru je boháč Jevgenij Prigožin.

15.09.2022 11:51
Jevgenij Prigožin / Vladimir Putin / Foto: ,
Jevgenij Prigožin (vľavo) podáva jedlo ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi v reštaurácii patriacej tomuto podnikateľovi. Snímka je z novembra 2011
debata (51)

Vlastní sieť reštaurácií aj továreň na výrobu hotových jedál. V jeho luxusných podnikoch obedoval či večeral viackrát šéf Kremľa Vladimir Putin. Medzi Rusmi má Prigožin prezývku Putinov kuchár (alebo aj šéfkuchár).

Rodák z Leningradu, odkiaľ pochádza aj ruský prezident, má blízko k Vagnerovej skupine, čo je polovojenská organizácia. Jej žoldnieri sa zapojili do vojny na Ukrajine. Server Medusa zverejni video, na ktorom 61-ročný Prigožin lanári väzňov na front. Nahrávku zrejme zhotovil nejaký väzenský dozorca.

Viac munície ako v Stalingrade

Putinov kuchár sa prihovoril k odsúdeným vecne a jasne. „Beriem vás živých, ale nie vždy živých vraciam," upozornil na riziko, že padnú v boji. Ubezpečil pritom, že Vagnerova skupina je veľmi dobre vyzbrojená. „Munície mám zhruba dvojnásobne viac ako v Stalingrade," povedal v narážke na legendárna bitku sovietskej armády proti nemeckým vojakom, ktorá trvala od augusta 1942 až do februára 1943.

VIDEO: Ukrajinci Rusom: Máte dve možnosti. Zomrieť alebo utiecť

Video
Po úspešnej protiofenzíve Ukrajincov v Charkovskej oblasti je odkaz z Kyjeva ruským okupantom jednoznačný: Varovali sme vás. Pozrite si video ukrajinského ministerstva obrany.

Prigožin podčiarkol, že nikto sa nemôže vzdať do zajatia, nikto nesmie dezertovať. Pre prvý prípad každý dostane dva granáty: jeden, aby ešte zaútočil na nepriateľa, a druhý, ktorým spácha samovraždu. V druhom prípade vystríhal, že pokus o útek z bojiska znamená okamžitú popravu.

Beriem vás živých, ale nie vždy živých vraciam. Jevgenij Prigožin

Zároveň poukázal na to, že treba dodržiavať absolútnu disciplínu. Platí to aj o zákaze sexu s miestnymi obyvateľkami.

Pokračoval, že do Vagnerovej skupiny sa môžu prihlásiť záujemcovia vo veku od 22 do 50 rokov. Aj o niečo starší však majú šancu v prípade, že zvládnu fyzické testy.

Mimochodom, Prigožin veľmi dobre pozná väzenské prostredie a tým pádom i zmýšľanie trestancov. V roku 1981, keď mal dvadsať rokov, ho súd poslal za mreže na deväť rokov za lúpež v organizovanej skupine.

Prví väzni v boji na začiatku júna

Prigožin na dvore trestaneckého tábora poznamenal, že prví trestanci sa zapojili do bojov na Ukrajine vo Vagnerovej skupine 1. júna. Bolo to ich prvé nasadenie na fronte. Všetkých štyridsať recidivistov prišlo z väzenia v Petrohrade: „Traja zomreli, siedmi utrpeli zranenia. Jeden z padlých mal 52 rokov. Odsedel si 30 rokov za mrežami. Zahynul hrdinsky."

Väzňom vyslovene zdôraznil, že ich potrebuje na frontovej línii. Ubezpečoval ich, že kto padne, pochovajú ho tam, ako napíše v testamente.

Trestancom, ktorí vstúpia do Vagnerovej skupiny, dávajú mesačný žold okolo 100-tisíc rubľov, čo v prepočte vychádza takmer na 1700 eur. A sľubujú im, že keby ich nepriateľ zabil, ich rodina dostane dva milióny rubľov (približne 34-tisíc eur).

Najväčším lákadlom je zrejme nádej, že úspešný záujemca sa nevráti do väzenia. „Po polroku idete domov s udelenou milosťou," podčiarkol Prigožin.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine