Putin: Rusko pokračuje v ofenzíve na Donbase bez ohľadu na ukrajinský protiútok

Rusko bude ďalej pokračovať vo svojej ofenzíve na ukrajinskom Donbase nehľadiac na pokusy Kyjeva o protiútok, vyhlásil dnes podľa agentúry TASS ruský prezident Vladimír Putin, ktorý je v uzbeckom Samarkande na summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO). Pred novinármi ruský prezident tiež uviedol, že plán "špeciálnej vojenskej operácie", ako Moskva svoju inváziu označuje, zostáva rovnaký a nemení sa.

16.09.2022 18:38 , aktualizované: 18:54
debata (136)

„Plán špeciálnej vojenskej operácie úpravám nepodlieha,“ povedal Putin. Kyjevu pohrozil, že by ruské sily mohli na Ukrajine pristúpiť k ešte väčším útokom ako doteraz.

VIDEO: Ukrajinci Rusom: Máte dve možnosti. Zomrieť alebo utiecť

Video
Pozrite si video ukrjainského ministerstva obrany.

„Ruské ozbrojené sily podnikli na Ukrajine niekoľko citeľných úderov. Povedzme, že to boli výstražné údery. Ak sa bude situácia ďalej vyvíjať podobne, naša reakcia bude vážnejšia,“ povedal. Doplnil, že na Ukrajine nebojuje celá ruská armáda, ale iba vojaci na základe zmluvného vzťahu. V ruských ozbrojených silách slúžia aj vojaci základnej služby.

Ukrajinu dnes Putin obvinil, že sa na ruskom území pokúša o „teroristické útoky“, a to aj v okolí jadrových elektrární. Rusko je pritom samo už dlhú dobu terčom medzinárodnej kritiky po tom, čo jeho sily obsadili ukrajinskú Záporožskú jadrovú elektráreň. Kyjev a Moskva sa vzájomne obviňujú z pokračujúcich útokov na ňu, Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) zatiaľ márne žiada zriadenie demilitarizovanej zóny v okolí rozľahlého zariadenia.

Moskva dlhodobo vysvetľuje inváziu na Ukrajinu ako svoju vynútenú reakciu na nebezpečenstvo, ktoré pre Rusko údajne predstavovala „Západom ovládaná“ Ukrajina, a viní Kyjev z niekoľkoročného útlaku ruskojazyčných obyvateľov Donbasu. Putin sám vo februári, keď útok začínal, hovoril o potrebe „demilitarizácie“ a „denacifikácie“ susednej krajiny.

Ruská vojna na Ukrajine si vyžiadala tisíce mŕtvych a zdecimovala ukrajinské mestá, podľa pozorovateľov sa ale napriek tomu ruským silám nepodarilo dosiahnuť stanovené ciele. Z Ukrajiny však ďalej denne prichádzajú správy o ruských útokoch na civilnú infraštruktúru či rezidenčné oblasti.

VIDEO: Ako strieľa a ničí HIMARS. Rusi majú z americkej zbrane strach

Video
Pozrite si na videu US Marines, ako funguje HIMARS.

Ukrajinská strana v posledných týždňoch prešla do protiofenzívy na juhu a severovýchode Ukrajiny, kde donútila ruské sily k ústupu. Moskva zatiaľ v súvislosti s ukrajinským postupom slová ako protiofenzíva či protiútok nepoužívala, oslobodenie Charkovskej oblasti Ukrajinou a stiahnutie svojich vojakov vysvetľuje ako preskupenie síl.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna