Nekonečný rad ku kráľovnej Alžbete II. Ľudia čakajú aj 22 hodín

Dlhé hodiny ľudia čakajú, aby sa mohli rozlúčiť s britskou kráľovnou Alžbetou II. Prístup do radu dokonca museli úrady pozastaviť.

17.09.2022 09:00
Británia, úmrtie Alžbety II. Foto: ,
Ľudia stoja v rade pred Tower Bridge, aby vzdali úctu zosnulej kráľovnej Alžbete II. vo Westminster Hall v Londýne, v sobotu skoro ráno, 17. septembra 2022.
debata (25)

Prístup do radu vedúceho k budove parlamentu v centre Londýna, kam sa ľudia chodia pokloniť zosnulej britskej kráľovnej Alžbetou II., bol po niekoľkých hodinách v piatok opäť prerušený. Vláda žiadala trúchliacich, aby sa už nepokúšali do radu dostať. Otvorený bude opäť v sobotu napoludnie (13.00 SELČ). Niektorí ľudia v rade čakajú aj 22 hodín.

Ľudia stoja na začiatku veľmi dlhého radu, aby...
Ľudia stoja v rade, aby vzdali úctu zosnulej...
+8Policajti pred fotografiou kráľovnej Alžbety...

Britská vláda prístup do radu kvôli jho dĺžke už raz pozastavila v piatok dopoludnia. Na sociálnych sieťach ľudí nabádala, aby si kráľovnú uctili napríklad zápisom do kondolenčnej knihy a nevydávali sa do centra Londýna, kde sa v noci čakali veľmi nízke teploty.

Medzi čakajúcimi sa v piatok objavil tiež bývalý kapitán britskej futbalovej reprezentácie David Beckham. Mal na sebe čierny oblek a uviedol, že sa prišiel pokloniť kráľovnej. V rade strávil 13 hodín, médiá mu venovali veľkú pozornosť.

David Beckham Čítajte viac David Beckham stál 13 hodín v rade, aby sa poklonil kráľovnej! Zdrvujúce a očistné - hovoria ďalší, čo čakali hodiny

Pri čakaní sa stalo tiež niekoľko incidentov. Polícia zadržala 19-ročného muža, ktorý sa zvliekol a sexuálne obťažoval dve ženy v rade. Pred políciou sa pokúšal uniknúť skokom do Temže, bol však zadržaný, keď vyplával, uviedol server Sky News.

Podľa údajov londýnskej záchrannej služby potrebovalo lekárske ošetrenie 435 ľudí a za dva predchádzajúce dni bolo 42 trúchliacich odvezených do nemocnice, píše DPA.

Zástup sa ťahal v dĺžke takmer osem kilometrov od Westminsterskej sály britského parlamentu po pravom brehu Temže za most Tower Bridge až k parku Southwark, kde už nebola kapacita pre ďalších čakajúcich. „Nesnažte sa do radu pripojiť, kým nebude oznámené jej znovuotvorenie,“ oznamuje ministerstvo kultúry.

Čas čakania v rade sa v tom momente – v piatok dopoludnia – odhadoval na 14 hodín. Verejnosť má až do pondelkového skorého rána možnosť osobne sa rozlúčiť s panovníčkou, ktorá zomrela pred týždňom vo svojom škótskom sídle Balmoral. Britské úrady očakávajú, že zosnulých sa príde pokloniť približne 750 000 ľudí, uvádza agentúra Reuters. Pohreb bude v pondelok 19. septembra vo Westminsterskom opátstve.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #úmrtie