Po dvojročnej prestávke sa začal pivný festival Oktoberfest

V Nemecku sa po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou koronavírusu v sobotu začal pivný festival Oktoberfest. Tradičným narazením prvého suda ho otvoril mníchovský starosta Didier Reiter.

17.09.2022 15:47
Nemecko, Mníchov, Oktoberfest, otvorenie Foto: ,
Mladí ľudia sa naťahujú za pivom zdarma v jednom z pivných stánkov počas otvorenia 187. tradičného mníchovského pivného festivalu Oktoberfest v Mníchove 17. septembra 2022
debata

Oktoberfest bol vo svojej 200-ročnej histórii zrušený len 26-krát. Dôvodom bola najmä prvá a druhá svetová vojna či epidémie cholery. Festival sa naposledy konal v roku 2019. Navštívilo ho 6,3 milióna návštevníkov, ktorí dovedna vypili viac ako 7,3 milióna litrov nemeckého piva.

Tohtoročný Oktoberfest otvoril mníchovský starosta Reiter tým, že narazil pivný sud a prvý krígeľ načapovaného piva ponúkol bavorskému krajinskému premiérovi Markusovi Söderovi.

Čašník nesie pivá v jednom z pivných stánkov...
Ľudia utekajú počas otvorenia  tradičného...
+6Mladí ľudia sa naťahujú za pivom zdarma v...

Festival potrvá do 3. októbra a usporiadatelia na ňom nebudú vyžadovať dodržiavanie žiadnych protipandemických opatrení ani povinné prekrytie horných dýchacích ciest.

Pivo je v Nemecku, a najmä v spolkovej krajine Bavorsko, kde sa Oktoberfest každoročne koná, kultovým nápojom. Nemci patria medzi najväčších konzumentov piva v Európe – vlani sa v tejto krajine vypilo v priemere 84 litrov piva na hlavu.

Nemecká federácia pivovarníkov však v piatok upozornila vládu na mnohé dôsledky vojny na Ukrajine, ktoré zasiahli aj pivovarnícke odvetvie. Ide najmä o rapídne stúpajúce ceny energií a prerušenia dodávateľského reťazca. Uviedla tiež, že „bez rýchleho zásahu a pomoci zo strany vlády zaniknú v nemeckom pivovarníckom sektore stovky podnikov a tisícky ľudí zostanú bez práce“.

debata chyba
Viac na túto tému: #oktoberfest