Pugačovovej zaucho Putinovi. Státisíce obdivujú odvahu speváčky

Na Instagrame má takmer 3,5 milióna fanúšikov. Ešte nikdy však Alla Pugačovová, stálica sovietskej a ruskej estrády, nedostala za dvadsaťštyri hodín vyše trištvrte milióna lajkov. Až teraz, keď odsúdila Putinovu agresiu proti Ukrajine. Spravila to bez toho, aby zakázané slovo "vojna" vôbec vyslovila.

18.09.2022 15:57 , aktualizované: 20.09.2022 11:25
Ukrajina, Pugačovová Foto:
Alla Pugačovová na snímke z roku 2019.
debata (76)

"Žiadam vás, aby ste ma zaradili medzi zahraničných agentov mojej milovanej krajiny, lebo som solidárna so svojím mužom, čestným, slušným a úprimným človekom, skutočným a nepodplatiteľným ruským vlastencom,“ napísala Pugačovová na Instagrame.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ALLA PUGACHEVA (@alla_orfey)

Túto časť vyjadrenia divy odcitovali aj hlavné prokremeľské médiá. Záver jej príspevku, v ktorom sa nedvojzmyselne obula do Putina a jeho vojny, však už zamlčali: "(Manžel) želá svojej vlasti rozkvet, mierový život, slobodu slova, a aby naši chlapci prestali zomierať za iluzórne ciele, ktoré robia z našej krajiny vyvrheľa a komplikujú životy našich občanov.“

Štatút „zahraničný agent“ pripomína termín „nepriateľ ľudu“ zo sovietskych čias. Má sa vzťahovať na fyzické alebo právnické osoby, ktoré vykonávajú politickú činnosť a dostávajú finančné prostriedky zo zahraničia.

Galkin odsúdil ruskú ozbrojenú inváziu na Ukrajinu hneď v jej prvý deň a odvtedy ju opakovane kritizoval. Po odchode s rodinou do zahraničia ďalej vystupuje, pričom časť honorárov posiela na pomoc ukrajinským utečencom. Pugačovová sa doteraz vyjadrovala opatrnejšie.

V reakcii na svoje zaradenie medzi „agentov“ Galkin na Instagrame konštatuje, že do zoznamu ho zapísali na základe tvrdenia, že vykonáva politické aktivity a že je za ne platený Ukrajinou. Komik však tvrdí, že sa venuje výlučne politickej satire. Peniaze z Ukrajiny dostal len „raz, aj to zhruba pred desiatimi rokmi, keď tam mal vystúpenia“.

Vo svojom statuse Galkin ubezpečuje verejnosť, že humoru a satire na politické témy sa bude venovať aj naďalej, pričom pripomína, že ide o súčasť jeho práva na slobodu prejavu zakotveného v ruskej ústave, na ktorej dodržiavanie je povinné dohliadať práve ministerstvo spravodlivosti.

Kremeľ nekomentuje

Nečakane ostré vyjadrenie obľúbenej speváčky zaskočilo Kremeľ. „Túto tému nijako nebudem komentovať,“ citovala v pondelok agentúra Interfax Dmitrija Peskova, hovorcu prezidenta Putina. Na záujem novinárov, či v reakcii na také vyhlásenie je potrebné prijať nejaké opatrenie, Peskov dodal, že to „nie je otázka pre Kremeľ“.

Ešte začiatkom septembra sa Peskov snažil oddeliť protivojnový postoj Galkina od Pugačovovej. „Existujú umelci, ktorí sa doslova poškvrnili úplne obscénnymi a neprijateľnými vyhláseniami,“ citovala vtedy kremeľského hovorcu BBC. „Nepočul som jediné také vyhlásenie od Ally Pugačovovej, od jej manžela áno. On zjavne nejde našou cestou.“

Galkin podľa Peskova „urobil veľmi zlé vyhlásenia, ktorými sa stavia proti nám všetkým“. K Pugačovovej sa ale prezident „sa stavia úplne normálne, poznajú sa a stretli sa viackrát," poznamenal Putinov hovorca ešte predtým, ako sa hviezdna speváčka postavila za svojho manžela.

Protivojnové vyhlásenie Pugačovovej vyvolalo na ruských sociálnych sieťach búrlivé diskusie. Mnohí 73-ročnú umelkyňu označili za zradkyňu, starnúcu primadonu, ktorá sa vraj nevie vyrovnať so svojou hasnúcou slávou a silou-mocou chce na seba upozorniť. Státisíce Rusov zastrašených drakonickými trestami, ktorými Putinov režim honoruje verejne vyjadrený nesúhlas so „špeciálnou vojenskou operáciou“, ale Pugačovovej ďakujú, že statočne prehovorila aj za nich.

Kráľ je nahý

„Mám pocit, že niekto konečne povedal, že kráľ je nahý,“ napísal na Telegrame Ivan Kurilla, profesor Európskej univerzity v Petrohrade. „Pre propagandistov bude ťažké prekryť túto vlnu bielym šumom,“ predpovedal.

„Toto, samozrejme, nie je knokaut, ale významné zaucho,“ zhodnotil Pugačovovej gesto politológ Abbas Galiamov. „Čokoľvek teraz Kremeľ zamrmle, nič to na veci nezmení. Ak sú v krajine konsenzuálne významní ľudia, potom je to, samozrejme, Pugačovová. Dôležité je najmä to, že bola veľmi dlho mimo politiky. Jej náhla politizácia môže vyvolať v spoločnosti pre úrady nebezpečný pocit: ,stačilo!'“ napísal na Telegrame Galiamov, ktorý svojho času písal Putinovi prejavy.

Viacerí odporcovia Putinovej vojny v diskusiách na sociálnej sieti Pugačovovej vyčítali, že spomína „zomieranie našich chlapcov“ a nič nehovorí o obetiach na ukrajinskej strane. Galiamov ale týchto kritikov napomenul: „Kolegovia, text nebol napísaný pre vás, ale pre kolísavú väčšinu, ktorej sympatie v konečnom dôsledku rozhodnú o výsledku sporu. Takto sa treba s týmito ľuďmi rozprávať – o ,našich chlapcoch'… Práve v takých formuláciách hviezda spôsobuje úradom maximálne škody,“ dodal v Izraeli pôsobiaci ruský politológ.

Bývalý šéfredaktor liberálneho rádia Echo Moskvy Alexej Venediktov, ktorého úrady tiež zaradili na čiernu listinu zahraničných agentov, ocenil, že speváčka sa nezastala iba svojho manžela, ale jasne vyjadrila aj svoj postoj k vojne. „V texte Ally Pugačovovej je osobná časť (solidarita s manželom) a občianska časť (pokojný život, sloboda prejavu a koniec umierania našich chlapcov za iluzórne ciele). To je dôležité. A tiež mi dovoľte pripomenúť, že to napísala v Moskve, a nie v bezpečí cudziny,“ poznamenal Venediktov na Telegrame.

Galkin a Pugačovová spolu so svojimi deťmi dvojčatami opustili Rusko v marci, krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine, a usadili sa v Izraeli. Pugačovová sa vrátila do vlasti koncom augusta – špekulovalo sa, že kvôli dvojčatám, ktoré sú školopovinné. Po návrate do Moskvy sa zúčastnila aj na rozlúčke so zosnulým bývalým sovietskym prezidentom Michailom Gorbačovom. Galkin sa stále zdržiava v zahraničí. Pugačovová, ktorú poznajú aj slovenskí poslucháči z jej zájazdov do bývalého Československa či hosťovania na Bratislavskej lýre, koncertuje už od polovice 60. rokov minulého storočia. Celkový náklad platní a ďalších nosičov s jej piesňami presiahol podľa internetovej encyklopédie Wikipedia štvrť miliardy kusov.

Najväčší hit Ally Pugačovovej.

Jedna anekdota spred polstoročia hovorí o vtedajšom komunistickom vládcovi Kremľa Leonidovi Brežnevovi ako o „drobnom politickom predstaviteľovi epochy Ally Pugačovovej“. Práve na tento bonmot vo svojej reakcii na sociálnej sieti nadviazal v exile žijúci bývalý poslanec ruského parlamentu Dmitrij Gudkov: „Kto je Putin? Drobný politický predstaviteľi epochy Ally Pugačovovej.“

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna #Alla Pugačovová