Británia pochováva kráľovnú, Londýn čakajú dopravné zápchy i policajné manévre

Londýn sa zobudil do dňa, keď Británia pochová svoju najdlhšie vládnucu kráľovnú Alžbetu II. Krajina tak po 70 rokoch jej panovania uzavrie jednu éru svojich dejín. Metropola sa preto zahalila do smútku. Mesto čakajú policajné manévre, dopravný chaos i obrovský nával trúchliacich.

19.09.2022 10:33
pohreb Alžbety II. Foto: ,
Británia sa lúči so zosnulou kráľovnou Alžbetou II.
debata (1)

Dopravný podnik vopred varoval, že cestovanie v centre Londýna bude pre uzávierky ťažké. Čaká sa, že do metropoly príde až milión ľudí, ďalší sú tam už od víkendu.

Zriaďovatelia v staniciach metra od rána inštruujú cestujúcich, aby sa vyhli zatvoreným staniciam Westminster, St.James's Park a Hyde Park Corner. Niektoré stanice fungujú len pre výstup. Zmeny sa dotkli aj liniek autobusov, pretože uzavreté sú niektoré dôležité ulice v centre, najmä okolo sídla parlamentu vo Westminsteri a okolo Hyde Parku, ale tiež vo štvrtiach Kensington a Chelsea.

Príslušníci granátnickej gardy pochodujú po...
Ľudia prichádzajú s košíkmi kvetov pred...
+46Rakvu s pozostatkami zosnulej britskej...

Ľudia, ktorí si chceli poistiť miesta s dobrým výhľadom pozdĺž trasy smútočného sprievodu, kempovali na triede Whitehall a pozdĺž triedy Mall vedúcej k Buckinghamskému palácu už od nedeľného večera. Mnohí si priniesli skladacie stoličky, spacáky i teplé občerstvenie. Čakaním pri zátarase strávia viac ako 12 hodín, pretože rakva s pozostatkami kráľovnej sa na cestu mestom vydá až popoludní.

Británia Kráľovná Alžbeta II. Pohreb Štátny Čítajte viac S kráľovnou Alžbetou sa rozlúčil celý svet

Mnohé podniky v meste zostanú zatvorené, iné otvoria až popoludní. Týka sa to napríklad niektorých supermarketov alebo predajní s rýchlym občerstvením. Premietať nebude ani väčšina kín, niektoré z nich ale divákom ponúknu priamy prenos pohrebu panovníčky. Napríklad kinoreťazce Vue či Curzon pozývali na premietanie zadarmo, iba s predchádzajúcou rezerváciou. Väčšina sál už cez víkend hlásila vypredané. Ďalšou možnosťou, ako pohreb sledovať v spoločnosti, je premietanie na veľkoplošnej obrazovke v Hyde Parku. Televízory budú počas celého dňa zapnuté aj vo väčšine otvorených reštaurácií.

VIDEO: Čaputová na pohrebe Alžbety II. aj o atmosfére smútiaceho Londýna
Video

Už od oznámenia o úmrtí 8. septembra je kráľovná v uliciach Londýna takmer všadeprítomná. Jej portréty sú na plagátoch i veľkoplošných obrazovkách. Väčšina obchodov má jej portrét vystavený vo výklade, obchodný dom Fortnum & Mason pri námestí Picadilly z piety všetky výklady zatemnil, kino na námestí Leicester Square zase na obrie vývesné štíty premieta fotografiu kráľovnej v mladom i staršom veku spolu s letopočtami jej narodenia a úmrtia. Obchody zaplavili suveníry.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie