Káčer v New Yorku: Rusko vojnu na Ukrajine prehrá, naša pomoc bude pokračovať

Šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer sa v utorok v New Yorku stretol s ministrami zahraničných vecí východného krídla NATO. Pri tejto príležitosti vyjadril presvedčenie, že Rusko vojnu na Ukrajine prehrá a ubezpečil, že pomoc západných spojencov Kyjevu bude naďalej pokračovať. TASR o tom informoval Komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

20.09.2022 09:17 , aktualizované: 23:09
debata (31)

Na utorkovom zasadnutí sa zúčastnila aj námestníčka ministerstva zahraničných vecí USA Wendy R. Shermanová, z iniciatívy ktorej sa neformálne stretnutie uskutočnilo.

"Chcem zdôrazniť našu vďaku spojencom, ktorí vyslali svojich vojakov a techniku do bojovej jednotky NATO na našom území a ktorí chránia náš vzdušný priestor: konkrétne Česku, Nemecku, Holandsku, USA, Poľsku a Slovinsku. Aliancia je silná a jednotná, pripravená brániť sa voči akémukoľvek agresorovi, a Slovensko je jej pevnou súčasťou,“ uviedol Káčer.

Ministri z platformy, známej ako Bukureštská deviatka (B9), prediskutovali posilňovanie východného krídla Aliancie. Vyjadrili spokojnosť s budovaním predsunutej obrany NATO na východnej hranici postavenej na 8 bojových skupinách od Baltského po Čierne more – vrátane Slovenska. Hlavnou témou diskusie bola vojna na Ukrajine, jej súčasný vývoj a vyhliadky do budúcnosti.

„Naše stretnutie potvrdilo odhodlanie demokratických krajín, vrátane Slovenska, pokračovať s pomocou Ukrajine. Utrpenie ukrajinského ľudu, hrdinstvo ukrajinskej armády a rozvážnosť ukrajinského vedenia nás k tomu motivuje,“ uviedol slovenský minister.

Ministri B9 plne podporili skorý vstup Fínska a Švédska do Aliancie. Privítali tiež nový balík finančnej pomoci USA pre Ukrajinu, ako aj pre ďalších spojencov a partnerov v regióne, ktorí poskytujú napadnutej Ukrajine vojenskú pomoc.

B9 je neformálnym zoskupením deviatich krajín východného krídla Severoatlantickej aliancie – Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Rumunska, Bulharska, Litvy, Lotyšska a Estónska.

Minister inicioval prvé rokovanie ministrov zahraničných vecí krajín V4

Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer v pondelok v New Yorku s rezortnými kolegami z členských krajín EÚ rokoval o vojne na Ukrajine a na neformálnom stretnutí na úrovni Vyšehradskej štvorky (V4) predstavil priority slovenského predsedníctva. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

„Potvrdil som kontinuitu slovenskej zahraničnej politiky vo vzťahu k agresii proti Ukrajine a zdôraznil som potrebu udržania európskej jednoty v boji proti agresorovi, ako aj v prípade úsilia vyrovnať sa s dosahmi tohto konfliktu v potravinovej a energetickej oblasti,“ povedal Káčer po rokovaní. Neformálne stretnutie sa uskutočnilo pri príležitosti 77. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Hlavnou témou bola ruská agresia proti Ukrajine a jej vplyv na globálnu stabilitu.

Šéf slovenskej diplomacie v New Yorku inicioval prvé rokovanie ministrov zahraničných vecí krajín V4, informoval komunikačný odbor MZVEZ. Na krátkom neformálnom rokovaní Káčer predstavil priority a podujatia slovenského predsedníctva vo V4. V rámci neho potvrdil záujem vytvoriť platformu na dialóg o vnútornej dynamike a budúcnosti vyšehradskej spolupráce.

Káčer sa počas návštevy New Yorku stretol aj s prezidentom Svetového ekonomického fóra (WEF) Borgem Brendem. Šéf slovenskej diplomacie upozornil na spochybňovanie pravidiel a princípov medzinárodného práva a mierového spolunažívania, ako sú ukotvené v Charte OSN. Vyzval na zachovanie strategických partnerstiev a formovanie koalícií založených na spoločnej zodpovednosti.

Svetové ekonomické fórum je nezisková organizácia známa organizovaním každoročných podujatí vo švajčiarskom Davose, uvádza tlačový odbor MZVEZ. Na prestížnom stretnutí v New Yorku sa zúčastnilo 13 ministrov zahraničných vecí, ako aj významní predstavitelia podnikateľskej a akademickej komunity.

V pondelok v dopoludňajších hodinách sa minister Káčer stretol aj so zástupcami židovských organizácií v USA, Amerického židovského výboru (AJC) a B'nai B'rith.

Rastislav Káčer Čítajte viac Káčer: Mám rád svoju vlasť, preto do toho mrdníka idem
31 debata chyba
Viac na túto tému: #New York #V4 #Rastislav Káčer #vojna na Ukrajine