Putin vyslal smerom k Ukrajine nukleárny vlak, v pohybe je aj ponorka Belgorod

Ruský prezident Vladimir Putin zrejme plánuje pri hraniciach s Ukrajinou test jadrových zbraní. Chce tak demonštrovať svoju ochotu použiť nukleárne zbrane. Severoatlantická aliancia už varovala svojich členov. Do pohybu sa totiž dal vlak s ruskou vojenskou technikou, ktorú používajú jednotky z nukleárnej divízie ruskej armády, informuje portál britského denníka The Times. V pohybe je aj ponorka Belgorod, ktorá zrejme má vo výbave jadrové podmorské drony Poseidon.

04.10.2022 15:50 , aktualizované: 18:20
Rusko, prehliadka Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (448)

Ukazuje sa, že Kremeľ je ochotný eskalovať situáciu, keďže na bojisku Rusko stráca pevnú pôdu pod nohami, píše The Times. Najnovšie správy o presune ruského „jadrového“ vlaku k Ukrajine tak ešte stupňujú obavy, že Putin sa uchýli k použitiu atómovej zbrane.

VIDEO: Svet sa rozpráva o atómovkách. Čo je jadrová triáda USA?
Video

Bezpečnostný analytik Konrad Muzyka uviedol, že vlak videný v centrálnej časti Ruska, možno spojiť s aktivitami 12. hlavného riaditeľstva ruského ministerstva obrany. Ide o pracovisko „zodpovedné za jadrovú muníciu, jej skladovanie, údržbu, prepravu a výdaj jednotkám“.

Vlak prevážal aj obrnené vozidlá s delami, ktoré podľa analytika Muzyku slúžia na ochranu nukleárnych jednotiek. Použitie jadrových zbraní na bojisku by podľa Muzyku bolo pre Rusko spojené so značným rizikom: zbraň by mohla zlyhať a zasiahnuť a zamoriť niektoré z ruských pohraničných miest, ako je napríklad Belgorod.

Zábery spomínaného vlaku zverejnil na sociálnej sieti Telegram proruský bloger Rybar. Snímky ukazujú vojenskú techniku, ktorá slúži na údržbu zariadení súvisiacimi s nukleárnym arzenálom.

Taliansky denník La Repubblica zasa v nedeľu informoval, že aliancia NATO rozposlala svojim členským štátom správu tajnej služby o pohybe jadrovej ponorky K329-Belgorod. Tá sa presunula do vôd Severného ľadového oceánu, pričom by mohla po prvý raz otestovať jadrové supertorpédo Poseidon, označované aj ako „zbraň súdneho dňa“.

Talianske ministerstvo obrany sa k tejto záležitosti odmietlo vyjadriť a Severoatlantická aliancia na žiadosť Reuters o komentár zatiaľ tiež nereagovala.

Belgorod má dĺžku až 184 metrov, čo znamená, že je najdlhšou ponorkou na celom svete (americké ponorky triedy Ohio sú dlhé 171 metrov). Dosahuje maximálnu rýchlosť 32 uzlov, čiže 60 kilometrov za hodinu. Na hladine má výtlak takmer 15-tisíc ton a 24-tisíc ton, keď sa ponorí.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v reakcii na tieto informácie vyhlásil, že Rusko sa nechce zúčastňovať na „rétorických cvičeniach“ o jadrových zbraniach, do ktorých sa teraz pustili západné médiá a politici.

Reuters pripomína, že na predchádzajúcich brífingoch Peskov zvykol pri podobných otázkach novinárov odkázať na ruskú doktrínu o použití jadrových zbraní.

Na základe počtu jadrových hlavíc je Rusko najväčšou jadrovou mocnosťou na svete: podľa federácie amerických vedcov má Rusko vo výzbroji 5977 jadrových hlavíc, zatiaľ čo Spojené štáty ich majú 5428 kusov.

Ponorka Belgorod Čítajte viac Ponorka Belgorod: Ruská príšera by dokázala zničiť pobrežné mestá

Podľa denníka The Times sa riziko, že Rusko použije jadrové zbrane, zvýšilo po tom, čo jeho armáda v poslednom čase zažíva vojenské neúspechy na bojiskách Ukrajiny.

Vladimir Putin vo svojom mobilizačnom prejave ubezpečil, že na obranu zabratých území je pripravený nasadiť všetky prostriedky, aj tie najničivejšie. „Ak bude ohrozená územná celistvosť našej krajiny, na ochranu Ruska a našich ľudí bezpodmienečne využijeme všetky prostriedky, ktoré máme k dispozícii,“ vyhlásil. „Toto nie je bluf,“ dodal šéf Kremľa.

VIDEO: Ruská hrozba. Americká lietadlová loď stráži Európu
Video

Hoci je stále mimoriadne nepravdepodobné, že by Rusko naozaj použilo jadrové zbrane, expertov rétorika Putinovo režimu znepokojuje. "Znova a znova vidíme, že Putin to vidí ako veľkú existenčnú vojnu a je pripravený zvýšiť stávky, ak prehrá na bojisku,“ povedal pre Washington Post Alexander Gabujev z Carnegieho nadácie pre medzinárodný mier. „Zároveň si nemyslím, že Západ ustúpi, takže je to teraz veľmi náročná výzva. Sme dva-tri kroky od toho, aby Rusko nedosiahlo svoje ciele a uchýlilo sa k tomu, čo bolo kedysi nemysliteľné,“ uviedol Gabujev s očividnou narážkou na použitie jadrových zbraní.

raketa, Rusko Čítajte viac Washington Post: Sme dva či tri kroky od jadrovej vojny
448 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine