Rusko posiela pod Krymský most potápačov, túži po pomste

Ruskí potápači v nedeľu preveria na Kerčskom (Krymskom) moste, ktorý spája Rusko s okupovaným Krymským polostrovom, škody po sobotňajšom výbuchu.

09.10.2022 07:29
Krymský most, Krym, vojna na Ukrajine Foto:
Na tomto obrázku prevzatom z videa zverejneného Ruským vyšetrovacím výborom pracujú zamestnanci výboru na mieste poškodenej časti Krymského mosta, 8. októbra 2022.
debata (242)

VIDEO: Obhliadka škôd na Krymskom moste po výbuchu.

Video

Rusko za explóziu vinu zatiaľ nikomu nepripisuje, zástupcovia Ukrajiny síce poškodenie symbolu ruskej anexe ostrova vítajú, ale k zodpovednosti sa oficálne neprihlásili. Informovala o tom agentúra Reuters. Po explózii a požiari niekoľkých cisterien sa na moste zrútila časť vozovky.

Potápači začali pracovať o šiestej hodine miestneho času (5.00 h SELČ), uviedol ruský vicepremiér Marat Chusnullin. Podrobnejšie ohľadanie časti nad vodou by malo byť dokončené ešte v nedeľu.

„Situácia je zvládnuteľná – je nepríjemná, ale nie fatálna,“ povedal novinárom šéf ruskej správy polostrova Krym Sergej Aksjonov. „Samozrejme, že sa spustili emócie a je tu zdravá túžba po pomste,“ dodal. Polostrov má podľa neho zásoby pohonných látok na mesiac a potravín na viac ako dva mesiace. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho sily na juhu Ukrajiny môžu byť „plne zásobované“ prostredníctvom terajších pozemných a námorných trás.

Ohnivý výbuch na Kerčskom moste v sobotu spustil zbor výziev na brutálnu odvetu voči Ukrajine medzi ruskými verejnými činiteľmi, ktorí podporujú prezidenta Vladimira Putina, píše server Politico.

Sergej Markov, politik napojený na Kremeľ a bývalý poslanec Putinovej strany Jednotné Rusko, je presvedčený, že „teroristický útok“ na Kerčskom moste je dôkazom toho, že „USA a ich ukrajinský proxy režim budú posúvať červenú čiaru stále ďalej“, pripomína Politico.

„Žiadna odpoveď z Ruska? Ešte ďalej. A znova? Ešte ďalej,“ napísal na sociálnej sieti a žiada od Moskvy tvrdú odpoveď, napísal server.

Rodion Mirošnik, ktorý donedávna zastupoval v Moskve Luhanskú ľudovú republiku podporovanú Ruskom, na sociálnej sieti napísal, že „nepoškodené ukrajinské mosty cez rieku Dneper vyzerajú na pozadí horiaceho krymského mosta smiešne“.

VIDEO: Krymský most horel, cesta sa prepadla.

Video

Rusko pripojilo Krym k svojmu územiu v roku 2014. Ukrajina a väčšina krajín sveta túto anexiu neuznáva. Most vedúci z Ruska cez Kerčský prieliv na Krym bol slávnostne otvorený v máji 2018.

Rusko vo februári začalo inváziu na Ukrajinu. Ukrajinské sily na konci leta začali na juhu a severovýchode krajiny s protiofenzívou a podarilo sa im späť dobyť veľkú časť územia Charkovskej a časti Luhanskej, Doneckej a Chersonskej oblasti.

Kyjev požaduje, aby ruské sily opustili čiernomorský polostrov, rovnako ako ukrajinské územie, ktorého sa zmocnili pri invázii.

Kerčský most je podľa Reuters hlavnou dopravnou tepnou pre ruské sily, ktoré kontrolujú väčšinu juhoukrajinskej Chersonskej oblasti, a pre ruský námorný prístav Sevastopol. "Zachovajte pokoj. Neprepadnite panike, "odkázal tamojší gubernátor miestnym obyvateľom.

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu podpísal dekrét, ktorý nariaďuje prísnejšie zabezpečenie mosta aj infraštruktúry zásobujúcej Krym elektrinou a zemným plynom, a nariadil incident vyšetriť.

„Možno si predstaviť, že Rusi most môžu obnoviť, ale nemôžu ho brániť, keď prehrávajú vojnu,“ konštatoval politický analytik James Nixey z britského inštitútu Chatham House.

242 debata chyba
Viac na túto tému: #Kerčský prieliv #vojna na Ukrajine #Krymský polostrov #Krymský most