Cez Kerčský most už prúdi doprava, na trajekty sú stále dlhé rady, ukazujú zábery

Rusko obnovilo automobilovú dopravu cez Kerčský most, ktorý minulý týždeň poškodila mohutná explózia. Na prepravu trajektom v smere na nezákonne anektovaný ukrajinský polostrov Krym ale teraz čaká podľa ruských médií viac ako tisíc nákladných vozidiel.

13.10.2022 13:40
debata (7)

Na vozovku teraz môžu podľa stanice CNN vojsť iba osobné automobily, autobusy, dodávky a nákladné vozidlá na okupovaný Krymský polostrov a na pevninské Rusko prepravujú trajekty.

Na ruskej strane Kerčského prielivu v utorok čakalo 933 nákladných automobilov, v stredu už viac ako tisíc. V oblasti sú podľa agentúry RIA Novosti pre čakajúce nákladné vozidlá pripravené parkoviská s kapacitou až 2-tisíc vozidiel. Na snímkach spoločnosti Maxar Technologies z 12. októbra je vidieť množstvo nákladných áut čakajúcich na trajekt aj plavidlo, ktoré s nimi pláva cez Kerčský prieliv.

Na moste, ktorý spája ruskú pevninu s protiprávne anektovaným ukrajinským polostrovom Krym, sa v sobotu po výbuchu zrútila časť vozovky a vzplanuli cisterny na železničnej časti stavby. Podľa ruských úradov explóziu spôsobila bomba v nákladnom aute, útok podľa ruského prezidenta Vladimíra Putina zorganizovala Ukrajina. Kyjev sa k útoku oficiálne nevyjadril a vyšetrovanie ruských úradov označil za nezmysel.

Satelity Maxar Technologies zaznamenali autá, ktoré v obmedzenej prevádzke idú cez dva pruhy štvorprúdovej diaľnice. Druhá polovica vozovky je zničená, pri explózii sa zrútila do mora.

Video
Krymský most horí, cesta sa prepadla
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Krymský most