Do bojov sa mal vrátiť 'legendárny' Girkin (Strelkov). Ukrajinci na jeho hlavu vypísali odmenu

Osobnosti verejného života na Ukrajine vypísali odmenu 30 000 dolárov za dolapenie Igora Girkina, známeho aj ako Strelkov. Ten - podľa neoverených správ - opäť odišiel bojovať na Ukrajinu, informovala v noci na nedeľu britská stanica BBC.

16.10.2022 05:28
Igor Girkin-Strelkov, Ukrajina Foto: ,
Igor Girkin-Strelkov
debata (175)

Tento bývalý dôstojník ruskej tajnej služby FSB je jedným z obžalovaných zo zostrelenia malajzijského lietadla MH17 nad východnou Ukrajinou v roku 2014.

V roku 2014 Girkin velil obsadeniu mesta Sloviansk proruskými silami. Potom bol nejaký čas „ministrom obrany“ samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky (DĽR). Neskôr sa ale zrejme Moskve znepáčil a bol povolaný späť do Ruska.

Na Ukrajine je Girkin/Strelkov obvinený z terorizmu, mučenia, úkladnej vraždy a porušenia zákonov vedenia vojny.

Keď sa správa o Girkinovom údajnom návrate na front na Ukrajine objavila v ukrajinských médiách, odeský aktivista Serhij Sternenko oznámil, že tomu, kto Girkina zatkne, zaplatí zo svojich úspor 10 000 dolárov.

K tejto iniciatíve sa neskôr pridali aj frontman hudobnej skupiny Antytila Taras Topoľa a spisovateľ Valerij Markus, ktorí pridali do fondu po ďalších 10.000 dolárov.

Suma sa môže ešte ďalej zvýšiť, keďže iniciatíva je otvorená pre nových darcov, dodala BBC. Informácia o Girkinovom návrate pritom zatiaľ nie je potvrdená z hodnoverných zdrojov, podotkla BBC.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu Girkin na sociálnych sieťach informoval o vývoji na bojiskách. V posledných mesiacoch však vo svojich statusoch aj kritizoval ruské vojenské a politické vedenie, pričom ostro.

Pred časom sa objavili informácie, že Girkin odišiel na juh Ukrajiny, kde ho zadržali.

Posledný príspevok na jeho kanáli na platforme Telegram je datovaný 10. októbrom. V sobotu sa na tomto kanáli objavil príspevok jeho manželky, v ktorom sľúbila, že jej muž sa svojim sledovateľom čoskoro ozve.

175 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Girkin-Strelkov #vojna na Ukrajine