Na bytovku v ruskom Jejsku spadlo vojenské lietadlo: 13 obetí

Po páde vojenského lietadla Su-34 na obytnú štvrť v ruskom meste Jejsk v pondelok zahynulo 13 ľudí. Požiar, ktorý podľa úradov zachvátil všetkých deväť poschodí obytného domu, sa hasičom podarilo uhasiť.

17.10.2022 18:11 , aktualizované: 18.10.2022 05:49
jejsk Foto:
Výbuch obytnej budovy v juhoruskom meste Jejsk po páde vojenského lietadla Su-34 v pondelok 17. októbra 2022.
debata (179)

Počet obetí po pondelkovom páde ruského bombardéra Su-34 na obytný dom v Jusku na juhu európskeho Ruska stúpol na 13, uviedlo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie po tom, ako záchranári ukončili prehľadávanie trosiek.

„Záchranári dokončili odpratávanie sutín. Počas pátracích a záchranných prác našli telá desiatich ľudí, čím celkový počet mŕtvych predstavuje 13 ľudí, vrátane troch detí. 19 ľudí utrpelo zranenia,“ povedal hovorca ministerstva agentúre TASS. Zachrániť sa podarilo 68 ľudí. Z poškodeného domu, ktorý po páde lietadla zachvátil požiar, bolo evakuovaných viac ako 360 obyvateľov, dodal hovorca.

VIDEO: Horiaci obytný dom.

Video

TASS s odvolaním sa na svedkov informuje, že požiar zachvátil najmenej 15 bytov. Prístavné mesto sa nachádza v Krasnodarskom kraji neďaleko hraníc s Ukrajinou. V poškodenom bytovom dome žije podľa úradov asi 600 ľudí.

Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry RIA Novosti oznámilo, že lietadlo sa zrútilo pri cvičnom lete z letiska v Južnom vojenskom okruhu. Príčinou nehody bol podľa neho požiar jedného z motorov. Obaja piloti sa katapultovali, na mieste havárie však vypukol rozsiahly požiar, keď pri dopade stroja explodovali tony paliva.

Nepotvrdené zábery na sociálnych sieťach ukazujú veľkú ohnivú guľu, ktorá vyletela z niekoľkopos­chodovej budovy. Ministerstvo pre mimoriadne situácie podľa TASS uviedlo, že informácie o prípadných obetiach sa doteraz upresňujú.

Regionálny gubernátor Veniamin Kondratjev uviedol, že poškodených bolo 17 bytov. „Požiar bol zlikvidovaný. Záchranári teraz prechádzajú všetky poschodia. Žiadne zrútenie v tejto chvíli nehrozí,“ oznámili podľa agentúry TASS záchranné zložky.

Prezident Vladimír Putin nariadil šéfovi Krasnodarského kraja, ministrovi pre mimoriadne situácie a ministrovi zdravotníctva, aby sa bezodkladne vypravili na miesto nešťastia a poskytli potrebnú pomoc preživším. Vyšetrovanie prípadu začala ruská prokuratúra.

Ruské zbrane spadli na hlavy Rusov

Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko na sociálnej sieti Twitter uviedol, že bombardér prevážal muníciu. „Ruské zbrane spadli na hlavy Rusov, keď boli na ceste zabíjať Ukrajincov. Podnieti ich to myslieť a protestovať proti vojne?" napísal. Britský denník The Guardian pripomína, že tvrdenia o munícii nebolo možné bezprostredne overiť.

Jejsk leží v ruskom Krasnodarskom kraji, zhruba 70 kilometrov juhovýchodne od ukrajinského prístavného mesta Mariupoľ, ktoré okupuje ruská armáda a má 90-tisíc obyvateľov. Nachádza sa tam veľká ruská vojenská základňa.

Nadzvukový stíhací bombardér typu Su-34 sa vo veľkom využíval vo vojne v Sýrii i v bojoch na Ukrajine. Pondelkový incident je v poradí už desiatou zaznamenanou haváriou ruského vojenského lietadla mimo boje od konca februára, keď Moskva spustila inváziu na Ukrajinu.

179 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #pád lietadla