Duda: Ruský imperializmus treba zastaviť

Ruský imperializmus treba zastaviť, aby bol svet bezpečný, povedal pre taliansku štátnu televíziu RAI poľský prezident Andrzej Duda.

19.10.2022 09:55
Vladimir Putin Foto: ,
debata (130)

V rozhovore odvysielanom v utorok večer Duda uviedol, že „ak má byť Európa bezpečná, ak má byť bezpečný svet, ruský imperializmus treba zastaviť“. Ak Ukrajina padne, podľa jeho slov ďalšie na rade bude Poľsko.

„My podporujeme Ukrajincov, lebo vzdorujú ruskému imperializmu,“ vysvetlil. Poľský prezident sa v interview posťažoval na nedostatočnú podporu Európskej únie pre približne dva milióny ukrajinských utečencov, o ktorých sa Poľsko stará na svojom území.

„Je to hanba, že Európska únia, inštitúcie EÚ a ľavicovo-liberálne politické kruhy, ktoré dnes ovládajú EÚ a Európsky parlament, sa na túto záležitosť nepozrú naozaj poctivo a nepodporujú krajinu, ktorej obyvatelia nezištne pomáhajú iným,“ vyhlásil prezident.

Duda, spojenec poľskej konzervatívnej vlády, tiež očakáva dobrú spoluprácu s novým pravicovým talianskym kabinetom, ktorý bude pravdepodobne viesť Giorgia Meloniová. Dodal, že jej politiky „sa veľmi zhodujú s naším vnímaním… sveta“.

130 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Andrzej Duda