Scholz: Putin sa útokom na Ukrajinu vo všetkom prepočítal

Európska únia od sankcií a tlaku voči Moskve neustúpi, kým Rusko nezastaví svoju útočnú vojnu proti Ukrajine. V nemeckom parlamente to vyhlásil spolkový kancelár Olaf Scholz. Ruský prezident Vladimir Putin sa podľa neho prepočítal v slabosti Ukrajiny a ostatných Európanov a nepomáha mu ani to, že ako zbrane používa potraviny a energetické suroviny. Kancelár dodal, že slobodná Európa zo všetkých skúšok súvisiacich s inváziou vzíde jednotnejšia a nezávislejšia, ako bola pred vojnou.

20.10.2022 10:04 , aktualizované: 10:45
scholz Foto: ,
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
debata (53)

„Keď Putin vo februári vojnu začal, mnohí sa domnievali, že Ukrajina bude do niekoľkých dní obsadená. Veril tomu aj Putin,“ povedal Scholz. „Dopadlo to inak, pretože Ukrajinci svoju krajinu statočne a za cenu veľkých a bolestivých obetí bránia. Dopadlo to inak aj vďaka tomu, že Ukrajinu podporili jej partneri vrátane nás, a to politicky, finančne, humanitárne aj zbraňami,“ povedal šéf spolkovej vlády.

VIDEO: Surovikin zavelil: Civilisti preč z Chersonu. Rusi evakuujú tisíce ľudí
Video

Scholz zdôraznil, že západné demokratické krajiny odpovedali aj sankciami a že balíky sankcií uvalila voči Moskve jednotne aj Európska únia. „V tomto kurze budeme pokračovať, kým Rusko povedie brutálnu útočnú vojnu,“ povedal. Ďalší postup voči Rusku a pokračujúca pomoc Ukrajine sú významné témy začínajúceho summitu dvadsaťsedmičky v Bruseli.

Scholz odsúdil nedávne hlasovania, ktoré Rusko na okupovaných územiach Ukrajiny zorganizovalo, aby vojnu ospravedlnilo a aby mohlo oblasti anektovať. „Nelegálne pseudoreferendum v Donecku, Luhansku, Chersone a Záporoží nebolo nič iné ako fraška. Ich výsledok je neplatný,“ povedal.

VIDEO: Ako sa české vampíry na Ukrajine zahryzli do Rusov
Video

Kancelár v prejave vyhlásil, že Nemecko po invázii preberá čoraz väčšiu zodpovednosť za bezpečnosť východoeurópskych spojencov. Ako príklad označil Nemeckom organizovaný systém spoločnej protivzdušnej obrany, o ktorý má zatiaľ záujem 14 európskych štátov vrátane Česka. „Toto je presne ten typ synergií a šikovného prerozdelenia spolupráce, ktorý Európa pre svoju bezpečnosť podporuje,“ povedal.

Putin podľa kancelára neútočí len bombami na Ukrajincov, ale proti Európe a svetu zneužíva potraviny a energetické suroviny ako zbrane. Ani to však ruskému prezidentovi nevyjde, domnieva sa kancelár, keďže Európa podľa neho vzíde z celého konfliktu jednotnejšia a nezávislejšia.

VIDEO: Záhadné úniky. Sabotáž plynodovov Nord Stream?
Video

Nemci sa nemusia obávať, že zostanú sami na vysoké ceny energií, ktoré sú jedným z dôsledkov vojny, uistil Scholz. Najneskôr od marca budú mať podľa kancelára časť spotreby plynu za dotovanú cenu, ako navrhla expertná komisia. Tá tiež odporučila, aby štát prevzal decembrové zálohy na plyn a diaľkové teplo. Aj na tom vláda pracuje, uviedol Scholz.

Nemecko je podľa neho na dobrej ceste zimu energeticky prekonať, a to aj vďaka plným zásobníkom plynu, chystanému sprevádzkovaniu terminálov na skvapalnený zemný plyn v prístavoch Wilhelmshaven a Brunsbüttel na prelome roka, opätovnému využívaniu uhoľných elektrární a predĺženiu prevádzky jadrových elektrární do jari nadchádzajúce­ho roka.

Nemcov však Scholz vyzval na šetrenie. „Spoločne chceme našu spotrebu plynu znížiť o dvadsať percent. Každá usporená kilowatthodina posilňuje našu energetickú bezpečnosť,“ povedal.

Ruská invázia a jej dopady nie sú však podľa Scholze dôvodom pozastaviť prechod na bezemisné hospodárstvo a na obnoviteľné energetické zdroje. „Každá nová morská či pevninská veterná elektráreň a každé solárne zariadenie znamenajú o niečo menšiu závislosť od drahej ropy a plynu,“ povedal.

Podľa Scholza niet pochýb o tom, že s následkami vojny sa bude Európa potýkať roky, práve preto sa už teraz musí pripraviť na obnovu Ukrajiny. Scholz spoločne so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou budúci týždeň v utorok v Berlíne organizuje konferenciu o povojnovej rekonštrukcii Ukrajiny. Popri týchto prípravách je však dôležité Ukrajinu naďalej podporovať, a to aj vojensky. V tejto súvislosti kancelár pripomenul, že ministri zahraničia EÚ sa dohodli na výcviku 15 000 ukrajinských vojakov v krajinách EÚ. „V Nemecku do jari vycvičíme celú brigádu o sile až 5 000 vojakov,“ povedal.

V závere prejavu kancelár hovoril o tom, že slobodný svet má oproti autokraciám veľkú výhodu, keďže demokracia nestojí o jednotvárnosť a netrestá kreativitu a nesúhlas. „Debaty, slobodné médiá a verejná kritika sú podnetom k zmenám a pokroku. V tom je sila našej otvorenej spoločnosti, v tom je sila demokracie,“ povedal. „A túto silu a moc Putin a jeho ľudia dramaticky podcenili,“ dodal.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Olaf Scholz