Lídri EÚ sa dohodli, čo s vysokými cenami energií. Plynový strop len s podmienkami

Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie sa v piatok nadránom zhodli na opatreniach proti vysokým cenám energií. Po zhruba desaťhodinovom rokovaní to oznámil predseda Európskej rady Charles Michel. Séria dohodnutých krokov by mala podľa neho znížiť ceny energií, zabezpečiť bezpečnosť dodávok a obmedziť spotrebu.

21.10.2022 04:54 , aktualizované: 12:10
Belgicko, EÚ, summit, energie, Eduard Heger,... Foto: ,
Zľava dánska premiérka Mette Frederiksenová, slovenský premiér Eduard Heger, holandský premiér Mark Rutte, rumunský prezident Klaus Werner Ioannis a grécky premiér Kyriakos Mitsotakis sa rozprávajú na rokovaní za okrúhlym stolom počas summitu EÚ v Bruseli 20. októbra 2022.
debata (56)
VIDEO: Heger: Nemecko nám pri strope cien na plyn ustúpilo
Video

Lídri podporili dobrovoľné spoločné nákupy plynu či mechanizmus cenovej korekcie v prípade mimoriadneho zdraženia. Prípadné zastropovanie ceny plynu, na ktoré majú členské krajiny stále rôzne názory, spojil summit so splnením niekoľkých podmienok. „Pevne verím, že výsledky tejto dohody pocítime veľmi skoro,“ vyhlásil Michel po rokovaní.

Heger je spokojný s korekčným mechanizmom

Slovensko je spokojné s výsledkom rokovaní o skresávaní cien energií v Európe, uviedol premiér SR Eduard Heger (OĽANO) po prvej časti dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

Heger sa netajil spokojnosťou a rokovania označil za výrazný posun pri hľadaní politickej dohody na zavedenie mechanizmu na korigovanie cenových výkyvov plynu. Po dohode lídrov bude na odbornej príprave tohto mechanizmu pracovať Európske komisia a ministri energetiky EÚ, ktorí sa stretnú už na budúci týždeň v Luxemburgu.

„Trh bol dlhé roky nastavený na potrubný plyn, teraz vidíme, že sú alternatívy aj v podobe skvapalneného plynu LNG. Potrebujeme preto prepracovať cenový mechanizmus aj na LNG, čo je trochu dlhší proces. V krátkodobom hľadisku – kvôli súčasným vysokým cenám plynu – potrebujeme mechanizmus obmedzenia výkyvov cien zaviesť čo najrýchlejšie. To je možné a to je výsledok štvrtkových rokovaní,“ opísal situáciu Heger.

„Tých 15 krajín, ktoré prišli s týmto návrhom, uspeli,“ tvrdí Heger. Nepodarilo sa presadiť návrh na zastropovanie veľkoobchodných cien plynu, podľa nemenovaných diplomatov to však ani nebolo zámerom summitu. Premiér spresnil, že prioritou je neohroziť dodávky plynu cez zimu, čo by podľa niektorých krajín mohlo spôsobiť zastropovanie cien.

„Ten mechanizmus bude zavedený tak, aby obmedzoval výkyvy cien, ktoré rýchlejšie spôsobujú nárast cien plynu. Toto ak sa podarí zaviesť v priebehu týždňov, tak do zimy by sme išli lepšie pripravení a bol by menší tlak na štátne rozpočty,“ uviedol.

Korekčný mechanizmus je dočasný, šitý na mieru nastávajúcej zime a mal by byť nahradený, aby zahŕňal aj ceny LNG. Platiť by mal od budúceho roka.

Spoločné nákupy plynu Heger považuje za úspech. Krajiny, ktoré sa chcú zapojiť, vedia, že môžu ísť do spoločných nákupov od hranice minimálne 15 percent celkovej spotreby plynu. „Toto sme schválili, samozrejme tie nákupy budú dobrovoľné. Bude na každej členskej krajine či sa prihlási a bude chcieť využiť tento atraktívnejší model nákupov. Toto vyhovuje Slovensku,“ vysvetlil.

Orbán hovorí o výnimke pre Maďarsko

Maďarský premiér Viktor Orbán po rokovaní na sociálnej sieti uviedol, že Maďarsko získalo výnimku zo všetkých stropov na cenu zemného plynu. Podľa premiéra sa v Bruseli na summite EÚ podarilo dosiahnuť dohodu, že ani jeden strop na cenu zemného plynu, ktorý sa v budúcnosti zavedie, sa nebude vzťahovať na dlhodobé zmluvy o dodávkach plynu, ktoré už Maďarsko uzavrelo. Ide napríklad o dohodu, ktorú má Maďarsko už 15 rokov uzatvorenú s ruským plynárskym koncernom Gazpromom.

„Máme výnimku zo stropu na cenu plynu, takže nebude ohrozená bezpečnosť dodávok zemného plynu do Maďarska,“ napísal Orbán na sociálnej sieti Facebook. Zároveň dodal, že ak sa EÚ dohodne na spoločnom obstarávaní plynu, takáto dohoda „nebude pre Maďarsko záväzná“.

Debata šéfov členských krajín vychádzala z utorkového návrhu Európskej komisie, ktorá s cieľom zmierniť súčasnú energetickú krízu navrhla okrem iného začať spoločné nákupy plynu, vytvoriť mechanizmus núdzového obmedzenia ceny plynu alebo prijať pravidlá solidarity medzi členskými krajinami. Lídri sa zhodli na podpore všetkých troch bodov a vyzvali komisiu, aby urýchlene prišla s konkrétnymi riešeniami všetkých troch bodov. Kolektívne nákupy plynu majú byť podľa nich dobrovoľné s výnimkou plnenia 15 percent objemu plynových zásobníkov, ktorého sa majú týkať povinne.

Dohodu komplikoval najmä spor o stanovenie maximálnych cien plynu, ktoré požaduje väčšina únijných štátov, majú však o ňom často rôzne predstavy. Najmä Nemecko cenový strop stále odmieta. Lídri nakoniec jeho prípadné zavedenie podmienili predchádzajúcou analýzou finančných dopadov a tým, že nepovedie k zvýšeniu spotreby plynu. Splnenie týchto a ďalších stanovených podmienok môže podľa odhadov únijných činiteľov jeho uvedenie do praxe výrazne oddialiť.

VIDEO: Čo povie Heger Orbánovi o ruskej vojne?

Video

Podľa šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej lídri počas summitu hovorili o dvoch rôznych variantoch cenového stropu. Jeden by sa týkal plynu používaného na výrobu elektriny, druhý virtuálneho uzla Title Transfer Facility (TTF), ktorý je pre ceny plynu v EÚ rozhodujúci.

Lídri tiež chcú, aby EÚ na začiatku budúceho roka stanovila nový referenčný cenový index plynu, ktorý by lepšie zodpovedal súčasnej situácii na trhu ako práve TTF. Ten je podľa nich reprezentatívny pre plyn prúdiaci potrubím, v súčasnosti však už v Európe prevláda skvapalnený plyn LNG.

„Teraz máme veľmi dobré usmernenie, aby sme ďalej pracovali na otázke cien energií,“ vyhlásila von der Leyenová. Komisia podľa nej predstaví svoje návrhy ministrom energetiky budúci utorok.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #summit EÚ