Výbor vyšetrujúci útok na Kapitol si predvolal exprezidenta Trumpa

Výbor Snemovne reprezentantov vyšetrujúci minuloročný útok na Kapitol predvolal bývalého republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa.

21.10.2022 20:05 , aktualizované: 20:43
Donald Trump Foto: ,
Bývalý americký prezident Donald Trump
debata (2)

Výbor požaduje, aby exprezident do 14. novembra vypovedal pod prísahou. Zároveň do 4. novembra žiada poskytnutie viacerých príslušných dokumentov, vrátane záznamov týkajúcich sa osobnej komunikácie medzi Trumpom a zákonodarcami aj extrémistickými skupinami. V tejto chvíli nie je jasné, ako bude Trump a jeho tím reagovať.

Výbor v liste exprezidentovi s odkazom na predchádzajúce vypočutie uvádza, že zhromaždil dostatok presvedčivých dôkazov o tom, že Trump osobne organizoval a dohliadal na snahy zvrátiť výsledok prezidentských volieb z roku 2020 a zabrániť pokojnému odovzdaniu moci.

„Uvedomujeme si, že predvolanie bývalého prezidenta je významný a historický krok,“ napísali v liste Trumpovi demokratický predseda výboru Bennie Thompson a republikánska podpredsedníčka Liz Cheneyová s tým, že to „neberú na ľahkú váhu“.

Osobitný výbor Snemovne reprezentantov, ktorý tvorí sedem demokratov a dvaja republikáni, 13. októbra jednomyseľne rozhodol o predvolaní Trumpa. Ak by Trump neuposlúchol, mohlo by to viesť k obvineniu z trestného činu.

Trumpov niekdajší vrchný stratég Steve Bannon bol v piatok odsúdený na štyri mesiace väzenia za pohŕdanie Kongresom po tom, čo výboru odmietol poskytnúť svedectvo a dokumenty. Verdikt nie je právoplatný a Bannon sa odvolá.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #útok na kapitol